Håll utkik efter äkta kopior

GUIDE/Shoppa i Turkiet

1 av 8 | Foto: ANTONIO JEREZ
Shoppa lätt på rätt sätt. Börja med att köpa en billig väska som du kan lägga dina fynd i.
RESA

Silver, guld, mattor, läder, kläder och skor är billigt i Turkiet.

Men det är inte alltid lätt att göra klockrena fynd.

Här är shoppingguiden som hjälper dig till bättre affärer.

Grönsaksmarknad

Saffran säljs i stora plastburkar. Men inbilla dig inte att det är fråga om riktig saffran. Det är världens dyraste krydda och säljs i gram - inte kilovis på marknad. Annars kan du glädja dig åt fantastiska grönsakspriser.

Krimskramsmarknad

Här kan du visserligen göra fynd - men du måste vara medveten om vad det är du får för pengarna. På de flesta turistställen är utbudet exakt detsamma. Samma märkes-t-shirts, parfymer, solglasögon, klockor, läderbälten, väskor vart du än kommer. Men kvaliteten är inte på topp. Räkna med sladdriga kalsonger, blekta t-shirts och skjortor utan stadga.

- Allt är äkta kopior, som en försäljare sa.

Lite prisexempel från Marmaris marknad, allt är oprutat:

Läderväskor från 30 kr till 455 kr.

Läderbälte - 50 kr eller

fem för 185 kr.

T-shirts - fem för 165 kr.

Skjortor - fyra för 155 kr.

Cd-skivor 35 kr/styck.

Playstation2-spel - tre för 165 kr.

Guld

Guld är stort i Turkiet och ska vara billigt jämfört med Sverige. Anledningen ska vara att de betalar mycket lite skatt på guldet. Men se upp. Läs vårt guldringstest i artikeln till vänster. Man ska gå in i guldaffärerna och handla guld och silver. Köp inte guld på gatan. Det hänger ofta något som ser ut som ett diplom i fönstret på guldaffären. Det är inget diplom utan har koppling till skattemyndigheterna. Då vet folk att det är en butik som är godkänd och som betalar skatt, vilket är ett bra tecken. En guldring på 14 K (585 med turkisk märkning), 7,15 gram kostar 975 kr oprutat.

Elektronik

Inte billigare än i Sverige - tvärtom, enligt de priser som Resa jämfört. En digital videokamera från Canon av utgående modell kostade exempelvis 15 766 kr i Turkiet. Hemma hittade vi kameran för 13 300 kr.

Rökpipor

Turkiet är ett hemland för sjöskumspipor. Den viktigaste fyndorten för den speciella bergarten som man gör piporna av är Eskiehir. En pipa kostar från 90 kr. Även stort sortiment av vattenpipor. Men välj en lite dyrare - de billigaste är bara prydnad.

Mattor

Mattor är givetvis en stor sak i Turkiet. Men tyvärr är det extremt svårt att utan stor kunskap avgöra om mattan du tänker köpa verkligen är ett fynd eller en ren bluff. Har du inte experthjälp eller vet att du kan lita på en handlare av någon orsak - köp inte den där mattan för 3 500 kr.

Priserna på mattor kan skilja sig mycket, och det gäller Kilim, de handgjorda, i synnerhet.

Sprit och vin

Flyger du från Dalaman - glöm taxfreepriser. Sprit och det mesta annat är billigare på stan. Mycket billigare.

Klockor

Här snackar vi riktiga kopior. Är det äkta vara märker du det på priset som hamnar ungefär på svenska nivåer. Se upp med batterierna. Ofta lovar säljaren att skicka med ett extra batteri i stället för att sänka priset när du börjar pruta. Det där glömmer de gärna bort. Var noga med att bestämma om det extra batteriet är med i det pris du förhandlar fram. Och kolla sedan!

Kläder

Det mesta som säljs på turistorterna är skräpkläder och billiga kopior av märkeskläder i väst. De äkta internationellamärkeskläderna kostar mer eller mindre som i Sverige. Men inhemska kvalitets märken kan vara billiga. De mest namnkunniga turkiska klädmärkena är: Ipekyolu, Cemil, Ipekçi, Roman, Vakko, Beymen, Derishow och Oxxo. När det gäller läder är Derimod ett känt märke. Men en jacka ligger omkring 5 000 kr.De här kläderna håller bra kvalitet. De är inte så billiga som märkeskopiorna, men jämfört med internationella märken kan man göra fynd.

Källa: Turkiska statens turistbyrå

3 praktiska shoppingtips

Pruta: Prova att ge ett bud på 1/3 av priset och se vad som händer. Får du inget bra bud tillbaka, prova att gå därifrån och kom tillbaka efter ett tag med ett nytt bud som är lite högre. Sikta in dig på att få ned priset med en tredjedel. Det krävs tålamod att få ett bra pris. Står prislappen utsatt går det oftast inte att pruta.

Indirim = rea: Kolla efter skyltar med texten "indirim" som betyder rea. Även om det inte betyder så mycket i många av affärerna så är det i alla fall ett steg i rätt riktning.

Absolut inte: Alla äkta antika saker kan vara problematiska att ta hem.