Guide: Ölüdeniz

- fakta, priser, tips

RESA

Därför: Vattnet är turkost och varmt, stranden lång nog och bergen vackert höga.

Bästa tid: April–juni/september–oktober. Bättre priser och skönare temperaturer än sommartid.

För vem? Anglofiler, fotbollsälskare, skärmflygare och familjer som vill ha det bekvämt.

Absolut inte: Efter en döds-olycka är det förbjudet att köra jetski i bukten.

Kul kunskap: En alkoholfri piña colada är godast på taket på Crusoes bar. Då har du solnedgången mellan de två bergstopparna till höger om stranden.

Åka hit

Charterbolagen flyger till Dalaman för vidare resa till Marmaris. Flygstol ca 3 000 kr t/r. Buss Dalaman–Fethie tar en timme, ca 90 kr. Dolmus (minibuss) Fethie–Ölüdeniz tar 20 min, ca 14 kr. Taxi ca 150 kr.

Till Marmaris (135 km) går båtturer som varar två eller fler dagar. Minivan tar 3,5 timmar.

Bo

Utbudet är stort både här och i närliggande Hisarönü och Ovacik. Framför Belcekizstranden kan du bo enkelt med pool och frukost på hotell Beldeniz för 150 kr/rum om du är ensam, triplet 225 kr.

Lyxigast är Meri hotell vid lagunen, 700 kr/person i dubbelrum, allt inklusive. Flera campingplatser vid lagunen.

Äta/dricka

De flesta restauranger ståtar med såväl engelsk frukost som turkisk pide (pizza). Menyer från 50 kr. Rätter längs strandpromenaden kostar max en hundralapp.

Olive Grove restaurang, på vägen mot Fethie, har en schyst uteservering i lummig grönska. Pide och kebab går att få överallt, välj ett hak på hörnet i stället för restaurang så får du en lika stor smakupplevelse men för halva priset. Glass och vatten är billigt, en Magnum kostar en tia.

Göra/uppleva

Bada! Stranden är lång och rymlig, men ta med badskor för sista biten har vackra men ibland riktigt vassa, vita stenar. Solstol 15 kr/dag.

Ett paraglidinghopp kostar drygt 550 kr. Vill du bara upp och titta kostar det 60 kr i inträde – berget Baba Dag är nationalpark.

Shoppa

Nej. En butik säljer Dieseljeans för 40 euro. I övrigt krimskrams.