Skinnad och skön på turkiskt hamam

Resas reporter testade ångbadet i Marmaris

1 av 3 | Foto: MALIN ARNESSON
Hamam Armutalan i Marmaris. Massörerna har kommit in och satt igång arbetet.
RESA

När solen steker på himlen är längtan efter bastu kanske långt borta. Men hamam, turkiskt bad, är ett prisvärt, avslappnande ångbad som dessutom främjar brännan.

Gammal hud rullas av och ny hud oljas in – redo för semestersolen.

Turkiets femte största hamam, Armutalan, ligger i Marmaris. På tre våningar ryms finsk bastu, jacuzzis, massage och självklart själva hamamet. Innanför marmorentrén demonstreras den renande processen med laminerade bilder. Utanför visar termometern 35 grader.

Först värmer vi upp. Jag och några danskar i en mörk bastu med Tylöaggregat svettas äntligen ut, lyckliga över att slippa svettringar på kläderna. Efter tio minuter hämtas vi upp till det ljust kaklade hamamet.

Stelt får vi genom ångorna över det hala golvet och sjunker ned vid varsin kran. Takkupolen välver sig dryga femton meter upp, perforerad med hundratals gnistrande hål. I mitten av det runda rummet dominerar en sexkantig marmorsten med elvärme. Här bränner man sig nästan men stjärnhimlen är vacker. Jag blundar. Kranar droppar och nycklar klirrar. Folk öser kallt vatten över sig med kopparkärl. Ekot av prat och mummel går runt som en sövande basgång.

Plötsligt strömmar sex män i rutiga kiltar in i salen. De plaskar och slänger med hinkar och trasor och gör plats på mittstoden. Dags för tvagning. Männen först. Jag flyttar på mig och bikinin känns genast för liten. Tankarna sladdar av vätskebrist och den intima situationen gör mig nästan yr.

Min tur. Jag lägger mig tveksamt på rygg. Med en särskild handske river mannen över ben, armar och hals. Och i armhålorna, orakade som de är. Barskt reser han mig sedan upp – klar, nästa! Skinnet ligger i smala gråa korvar längs huden. Det är tid för skumbad och jag flyttar en meter till nästa station.

Tvättaren kramar ur en säck med vitt lödder. Varmt vatten sköljer över benen. Skummet luktar citron och är mjukt och skönt. Som en säl ålar jag runt på den hala stenen när skummassören resolut vänder mig på mage och fortsätter med baksidan.

Len och ren sätts jag sedan upp och ser rätt in i hans bruna ögon. Och får ett leende.

– You are very beautiful, säger han, aningen för närgånget, för antagligen hundrade gången i dag.

Jag tar en dusch och går ut.

Som paket sitter vi sedan i ljusblå handdukar och kyler av innan jacuzzin.

– Skönt att man vet att de andra redan är rena, säger fotografen när vi sedan trängs med ett gäng i bubbelpolen.

Ian Allison, 52, Newcastle, har en tunn svart mustasch som blänker av vattenpärlor.

Känns det inte konstigt att gå in och basta när det är så hett ute?

– Nej, det är ju menat renande, som ett bad, säger Ian.

Efter skrubbningen behöver huden fukt.

Sukrij Sahiin, 50, har jobbat som massör i 15 år. Hans två händer känns som fem på min rygg. Med förströdda miner knådar Sukrij och hans kollegor in olja på kundernas nu släta hudar. Avverkar kropp efter kropp. Ur avslappningsfabriken släntrar vi sedan ut, loja och fräscha, för att möta den stekande medelhavssolen.

Fakta: Hamam

Nina Marjavaara ([email protected])