"Vi vågar inte åka till Turkiet längre"

Familjen Odell avbokade i rädsla för fågelinfluensan

1 av 4 | Foto: AP
Smittade fåglar omhändertas för slakt i östra Turkiet.
RESA

Fågelinfluensan sprider sig i Turkiet och bland turisterna ökar oron. I måndags bokade familjen Odell av sin resa till Alanya.

–Man är ju rädd för att bli smittad, säger Peter Odell, 43.

Under måndagen rapporterades flera nya fall av fågelinfluensa i Turkiet. Nu har flera människor insjuknat i Ankara, längre västerut och närmare de orter dit svenska turister åker.

Bokade av direkt

Peter och Janie Odell bokade en resa till Alanya förra veckan. Tillsammans med barnen Alexis, 14, och Sebastian, 12, tänkte de ta semester i höst och komma bort från det svenska oktoberrusket.

–Men sedan läste jag att de hade hittat fler misstänkta fall av fågelinfluensan och tänkte att ”nu jäklar, nu vågar vi inte åka”, säger Peter Odell.

Han bokade av resan direkt och fick pengarna tillbaka.

–Jag är inte så påläst men i och med att man inte vet så mycket och hur stort det är så känns det lite kymigt, säger han.

Familjen Odell är inte ensam om sin oro. Sedan i går har Aftonbladet Resa fått många mejl av svenskar som ska resa till Turkiet. Flera av dem har redan avbokat. Även resebolagen har fått reaktioner.

–Det har kommit in spridda samtal från kunder som har bokat resor. Men det handlar mycket om geografi – Turkiet är ett stort land och många undrar hur det ligger till på de resmål som vi har, säger Claes Pellvik, marknadschef på Mytravel.

Enligt de flesta researrangörer är det dock få som har avbokat. Och varken Apollo, Fritidsresor, Always, Ving eller STS Solresor har några planer på att stoppa resorna.

Inga inställda resor

–Vi följer UD:s reserekommendationer precis som de flesta andra, och vi ställer inte in förr­än UD rekommenderar det, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Inte heller Smittskyddsinstitutet anser att det är riskabelt att åka till Turkiet i nuläget.

–Det är helt säkert om man är turist. Det enda man ska tänka på är att aldrig röra levande eller döda fåglar. Man ska också undvika att äta råa ägg och dåligt stekt kycklingkött, säger generaldirektör Ragnar Norrby.

Så av- och ombokar du resan

Så undviker du smittan

Lisa Jannerling