”Vi kan inte låta bli att åka hit”

Marie och Per-Arne berättar om sitt älskade Side

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Side är en av de absolut populäraste turistorterna i Turkiet. Hit kan du resa fördelaktigt med all inclusive.
RESA

Vad är det som får oss att återvända till samma resmål gång på gång?

För Marie Berglund och hennes make handlar det om trygghet – det är som att komma hem.

När vintern börjar släppa sitt grepp om Sverige återvänder paret till turkiska Side. Och det har de gjort de senaste åtta åren.

Marie Berglund och hennes make Per-Arne skålar i kallt vitt vin på favorithotellet Tropic i Side.

På vintern längtar vi så mycket efter sol, bad och värme. En vecka i maj är helt oslagbar. Vi kan äntligen ta av oss våra vinterkläder och gå barfota i sanden och bada i skön badtemperatur. Att det är så kort flygtid är perfekt eftersom vi bara åker på en veckas semester till Side. Då får inte själva resandet ta så lång tid, säger Marie.

Paret Berglund besökte Side första gången i maj för åtta år sedan. Sedan dess har de åkt tillbaka till den turkiska kuststaden varje år – plus ibland någon vecka på sommaren eller hösten.

”Otroligt billigt”

– Vi kan inte låta bli att åka hit. Första gången reste vi dit bara för att få sol och bad. Det fanns inte så mycket att välja på när man inte ville flyga så länge och samtidigt komma till ett relativt varmt klimat. Dessutom är det god mat och så otroligt billigt. Alla människor var trevliga överallt förutom en del jobbiga försäljare, men man lär sig att säga nej på ett hövligt sätt, säger Marie.

En del av parets vänner förstår inte hur de kan åka till samma ställe så många gånger i rad, men Marie beskriver det som att komma hem.

– Vi har lärt känna dels människor som bor och jobbar där plus turister som precis som vi återvänder just de här veckorna i maj. Vi har tagit med oss våra nu vuxna barn och deras flickvänner dit för att de ska få se hur härligt det är. På hösten reser vi oftast bort två veckor, gärna till dykningen kring Röda havet. Dykning är något vi har blivit avrådda att göra i Turkiet, mycket för att de inte har samma säkerhetstänkande som vi och dels för att de inte har så fräsch utrustning. Vi är nybörjare och lite extra försiktiga, kanske är det överdrivet.

Bor på samma hotell

Marie och hennes make Per-Arne bor alltid på hotell Tropic, precis vid vattnet.

– Där är underbart att sitta i solnedgången och äta och dricka en Efes som är landets egna öl. Jättegod.

Utflykterna blir oftast till ett turkiskt bad, så kallat hammam. Det kostar cirka 200–250 kronor per person och då blir man rengjord och masserad av personalen.

– Titta in på ett ställe och fråga personalen. Verkar de trevliga, ser det snyggt ut? Man har badkläder på sig och eftersom jag och Per-Arne gör det tillsammans känns det tryggt. Man känner sig så ren och len efteråt. Ett annat utflyktstips är Aspendos, en gammal utomhusteater är värt ett besök. Där är oftast någon konsert eller uppträdande på kvällen. Det är mäktigt att sitta och lyssna på i den ljumma natten. ?

FAKTA

Maries höjdpunkter från resan

1. Favoritrestaurang

Bistro alldeles vid Tropic hotell. God mat, bra service och trevlig personal och det underbara läget alldeles vid havet. En testi kebab kan vara kul att prova. Det är kött och grönsaker som tillagas i ett lerkrus.

2. Favoritstrand

Stranden nedanför hotellet. Enda nackdelen är att man får betala just på den biten som tillhör hotellet. Annars är det gratis överallt men då vill de gärna att man äter på den restaurangen som hör till. Jag betalar gärna den pengen för det är bekvämt att ha hotellet så nära. Stranden är långgrund med en härlig sandbotten.

3. Favoritsevärdheter

Den gamla staden som ligger på en udde i Side. Där finns ruiner, Apollotemplet och det är otroligt hur de kunde bygga och forsla så stora pjäser förr i tiden.

Staden Manavgat med sitt vattenfall är också ett trevligt utflyktsmål. Då tar man en båttur på floden där man kan se en del olika djur som till exempel sköldpaddor. Båten lägger till slut till på en lång smal udde där man kan bada i kallt flodvatten som är rent och klart.

En god lunch med grillade köttspett och andra godsaker brukar också ingå. Den stora vackra moskén ligger vid den stora marknaden en liten bit ifrån den gamla staden.

4. Favoritshoppingställe

Svenska Marias butik som också ligger vid Tropic hotell. Bra priser, bra kläder med kvalitet och bra personal samt att man inte behöver pruta. Priset ligger fast.

Turkiska Ullared är inte heller fy skam. Det är några bröder som tillsammans äger två butiker med en massa kläder, skor, skärp, kepsar och lite annat.

Åka hit

Alla stora charterbolag har resor till Side. Aktuella lägstapriser på charter och sista minuten hittar du i listan här intill.

Flygresan tar 3,5 timmar från Stockholm. Knappt en timmes transfer från flygplatsen i Antalya.

Reguljärflyg med Turkish Airlines via Istanbul från cirka 3500 kr t/r.

Sök charter, sista minuten och reguljärflyg på Destinaiton.se

Snabbfakta

Tidsskillnad: +1 timme.

Valuta: 1 turkisk lira = cirka 5,50 kr. Euro fungerar i princip överallt i Side.

Språk: Turkiska. De flesta talar hyfsad engelska, men också tyska.

Säsong: April till oktober.

Läs mer:

www.turism.turkemb.se

Resguide till Side!

Caroline Engvall/text