Testa en ny strand varje dag i Bodrum

Foto: JOHAN ÖBERG
Stranden i Aspat, mellan badorterna Bagla och Akyarlar, på Bodrumhalvön.
RESA

Bodrum har skjutit upp som en komet på den svenska charterhimlen.

På utlfyktsavstånd från stan finns ett dussin badorter att välja mellan.

Ute på havet passerar en gületbåt med den bergiga grekiska ön Kalymnos som fond. Här på stranden i Gümüşlük har man en fin vy över havet västerut – även Kos skymtar strax söder om Kalymnos. Vrider vi blicken lite norrut i stället ser vi ruinerna efter den antika ­staden Myndos – byggd här, längst ut på Bodrumhalvön för att den skyddade hamnen var så perfekt. Det är den än i dag, liksom sandstranden som Antikens människor förmodligen struntade i. Gümüşlüks har ett stort plus till – här finns flera av Bodrumhalvöns allra bästa restauranger – som ­Mimoza och Limon.

Strandmässigt är själva stan Bodrum inte något att ha, även om det finns en fin sandig snutt nära det berömda diskot Halikarnas.

Men på halvön finns närmare ett dussin andra ­badorter på kort minibuss- moped- eller hyrbils­avstånd.

Torba – längst inne i en skogsklädd vik ­passar ­perfekt för den som söker lugna badstunder medan Türkbükü, några kilometer norrut, brukar ­kallas Turkiets St Tropez för att så många kändisar ­sommarsemesterar här. Det gör det exklusiva hotell- och matutbudet finfint men också priserna högre, medan badandet bäst sker från bryggor eller från den egna yachten, ankrad ute i bukten.

Till de mer okända pärlorna – inte ens utsatt på alla kartor – är stranden i Aspat, mellan badorterna Bagla och Akyarlar på halvöns sydkust, där bad­vikarna – alla med eget utbud av hotell, pensionat och ­serveringar – är många. Flera av dessa stränder ingår som badstopp på dagsturerna med båt från Bodrum och Gümbet.

FAKTA

Åka hit

Alla stora charterbolag har resor till Bodrumhalvön. Prisexempel: 3249 kr per person för en vecka med avresa från Arlanda 8 september 2013 med Airtours, boende på fyrstjärnigt hotell.

Sök charter, flyg & hotell på Destination.se

3 badtips

Turgutreis längst i väster har en lång strand, gott om hotell och ett utmärkt restaurangutbud plus lite lokalliv med moské och marknad.

Yalikavak i nordväst har en måttligt bra strand men hit ­kommer massor av europeiska charterturister och ­färden hit över ett väderkvarns­bestrött bergspass är fin.

Gümbet är den främsta hålligångbadorten och lockar unga  som vill vara ute sent på nätterna och vila på stranden när de klivit upp på eftermiddagen. Här finns ett rikt utbud av vattenaktiviteter.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Bodrum

Johan Öberg/text