Marmaris – bra när du vill ut på havet

Foto: JOHAN ÖBERG
Gületbåt på dagsutflykt från Marmaris.
RESA

Marmaris är som gjort för utflykter på havet.

Det finns massor av båtturer med bad och god mat i Marmarisbukten.

Vaknar i en dubbelsäng och ser ut ­genom de två stora akterfönstren ombord på vår ­gületbåt – de vackra turkiska ­motor­seglarna helt i trä. De flesta byggs på små varv utanför Marmaris, som också är den ­ledande utgångshamnen för veckolånga gületturer.

Och frågan är om man kan hitta en mer vilsam semesterform än denna? Dagarna består mest av att ligga för ankar i någon kristallklar badvik, äta god mat, konversera med andra gäster, snorkla, plaska och sola med en god bok eller två. Då och då brukar skepparen lätta ankar och flytta sig till någon ny vik – ofta obebodd, med bara syrsorna som sällskap och luften fylld av doften från solvarma tallar.

Far man som vi en vecka mellan Marmaris och Fethiye brukar det också bli sightseeingstopp i Dalyan med sevärda antika lämningar, lång oexploaterad sköldpaddsstrand och berömda lerbad uppströms floden.

Men det finns även massor av dagsturer med bad och god lunch i Marmarisbukten. Med bland annat stopp för att mata fiskar vid ­Paradise island, chans att simma in en grotta med magiskt ljus och bad i de lugna Turunç med fin ­sandstrand eller den nästan folktomma ­klapperstensstranden i Kumlubükü, strax utanför Marmarisbuktens utlopp till i havet och en av undertecknads favoriter.

Är strandliv främsta fokus är den trevliga båttaxin mellan Turunç, ­familjevänliga Içmeler och Marmaris gamla stadskärna ett långt mysigare val än ­minibussarna när man vill ta sig till shopping och nöjen.

Och när sammetsnatten lagt sig ­kanske en månskenskryssning med drinkar och dans känns som ett skönt ­alternativ till Marmaris berömda bargata. Själva båtturerna kostar bara en femtiolapp, men då ingår inte drycker.

FAKTA

Åka hit

Alla stora charterbolag har resor till Marmaris och Içmeler. Prisexempel: 3248 kr för en vecka på fyrstjärnigt hotell i Marmaris, avresa 22 augusti 2013 från Arlanda med Apollo.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

3 sätt att göra en gülettur

Alternativ 1 är att boka via en svensk charterarrangör. ­Fritidsresor har ett bra utbud med pris från 5 200 kronor ­inklusive flygresan.

Alternativ 2 är att fråga längs Marmaris kajer efter en grupptur med avgång och sedan ansluta sig. Priset brukar ligga runt 3 500 kronor för en vecka, men flyget tillkommer.

Alternativ 3 är att hyra en hel gületbåt med besättning – de finns med allt från 4 till 30 kojer. Priset brukar bli detsamma per person som i alternativ 2.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Marmrais

Johan Öberg/text