Olympos – eldslågor och kristallklart hav

Foto: JOHAN ÖBERG
Det är alltid flest solbadare på Olymposänden av stranden.
RESA

Olympos och tvillingorten Çirali ligger i varsin ände av en drygt kilometerlång strand med vackert havsslipat grus.

Havet är kristallklart här och framför allt råder en frid här som är svårfunnen på den närmsta charterorten – ­Kemer, en timmes resa norrut.

Det är en märklig upplevelse: Ur den kala bergssidan på berget Olympos sluttningar slår stora eldslågor upp rakt ur berget. Vi räknar till minst 30 flammor – släcker man en av de mindre tänds den snart igen eller så slår en ny upp ur en annan begsspringa.

De största ­lågorna är närmare meterhöga. Eldarna har slagit upp ur berget i tusentals år och Chimaera, som platsen en bit ovanför stranden i Olympos heter, är omnämnt redan i skrifter författade före Kristi födelse.

Områdets rika antika lämningar har satt stopp för storskalig exploatering. Men det går bra att ­semestra här ändå, om man inte nöjer sig med en dagstripp, ­eftersom det finns gott om små familjedrivna ­pensionat med lummiga trädgårdar. I den dal som leder från stranden upp mot ruinerna av det antika Olympos finns dessutom unikt boende i trädkojor – en lokal specialitet poppis bland ryggsäcksturister.

Vi tillbringar våra för- och eftermiddagar med barnen på stranden och luncher och kvällar i sällskap med vårt pensionats ägare som tillsammans med sina vänner planerar och lagar maten och umgås med oss gäster – ett tiotal personer - som om vi var en del av familjen. Dagarna här är så behagliga att det gör lite ont att resa härifrån – men det är ju lätt att komma tillbaka.

FAKTA

Åka hit

Närmsta charterort är ­Kemer, dit flera ­charter­bolag har resor. Prisexempel: 4434 kr per person för en vecka med fyrstjärnigt boende, avresa 28 augusti 2013 från Arlanda med Lowcost Holidays.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

Tips på bussar & boende

Från Kemer kan man ta nästan vilken buss som helst som kör huvudvägen längs kusten ­västerut. Vid avfarten till Çirali och Olympos (olika stopp) väntar alltid taxibilar för de sista kilometrarna ner för bergsidan till havet.

Från Antalya tar alla bussar mot exempelvis Kas kustvägen och stannar vid avfarten.

I Çirali finns gott om pensionat med lummiga trädgårdar. En personlig favorit är Sima Peace Pension – ett mer familjärt ­pensionat står inte att finna. Dubbelrum med halvpension kostar cirka 250 kr per person. www.simapeace.com

I Olympos är trädhusboende roligast. Kadir’s Yörük Treehouse startade trenden på 80-talet och tar 200 kronor per person i en trädkoja.

Johan Öberg/text

ARTIKELN HANDLAR OM