Svenske kocken är stjärna i Istanbul

"Jag får inspiratipn från enkla små hak"

1 av 4 | Foto: Agneta Elmegård
Mehmet Gürs är resultatet av kärleken mellan en turkisk arkitekt och en finsk kvinna. Han är uppväxt i Sverige, men gör numera succé som stjärnkock i Istanbul.
RESA

Han är stjärnkock, har egen tv-serie, skriver böcker – och äger flera av landets mest prisbelönta krogar.

Möt Mehmet Gürs, den okände svensken som är superstjärna i Turkiet.

Det serveras svensk ren alldeles intill Bosporens strand.

Högt uppe bland takåsarna, mitt i hjärtat av Istanbul i det trendiga Beyoglu, med en svindlande utsikt över staden och Gyllene Hornet ligger restaurang Mikla.

Här är menyn ett enda underbart galet mischmasch av svenska delikatesser och orientalisk passion. Svalt möter kryddstarkt i oväntade kombinationer. Och det smakar bra!

Även inredningen andas nordiskt ljus, vilket känns ganska märkligt med de välvda kupolerna från stadens moskéer som sticker upp överallt utanför fönstret. På den stora terrassen ligger en glittrande pool för den som sommartid vill avnjuta drinken i badkläder.

För den som missade historielektionen så var Miklagård vikingarnas namn på Istanbul på 800-talet.

– Det är kul att mixa det nordiska med det turkiska, mixa lagom med hett. I Turkiet finns så mycket temperament i maten, människorna och musiken. Sverige är så lagom! Men tillsammans blir det riktigt bra, säger Mehmet Gürs, 38, som öppnade Mikla för tre år sedan på taket till Marmara Pera Hotel.

Bara ett stenkast längre bort ligger ett annat av hans takhak – Istanbuls hetaste nattklubb Nu Teras.

Mehmet Gürs har varit en av Turkiets mest kända tv-personligheter under flera år, bland annat med matprogrammet ”Från Lokanta till hemmet” som rullat i tre omgångar gånger tretton program.

Han har också kommit ut med matböcker och hans restauranger har hyllats i såväl Elle och Harpers Bazaar som Business Week, Tokyo Magazine och The Wall Street Journal.

Vem är då denne okände svensk med det turkiska namnet – och ett utseende lika svenskt som mellanmjölk?

– Man kan säga att jag är en produkt av en stor passion mellan en ung turkisk arkitekt och en vacker finsk kvinna, skrattar Mehmet.

Efter flera års pendlande mellan Finland och Turkiet flyttade föräldrarna till Sverige, där Mehmet växte upp.

Han blev tidigt färgad av de två kulturerna, med långa heta somrar hos släkten i Turkiet på farfars fruktfarm, med den kryddiga turkiska maten där allt sött är riktigt sött och allt starkt är hett som eld, varvat med svala somrar på finska Ekenäs i skärgården hos mormor.

– När jag var 15 flyttade mina föräldrar till Turkiet och jag stannade kvar i Sverige för att läsa klart sista året i skolan. Sedan följde jag efter dem till Turkiet. Och efter några års studier i USA kändes det naturligt att återvända till Turkiet igen, säger Mehmet.

– Istanbul är en fantastisk stad, har du väl varit här vill du tillbaka, dragningskraften är stark.

1996 öppnade han Lokanta Downtown. Sedan gick det undan.

I dag driver Mehmet Gürs sex restauranger. Hans senaste projekt är snabbmatskedjan Numnum.

– Förhoppningsvis kommer vi att utöka till andra länder, säger Mehmet.

I dag står han inte längre i krogköket under rusningstid, i stället experimenterar han i köket hemma och låter hustrun Asena och sonen Bora, 2,5 år, provsmaka.

Men fortfarande strosar han mycket på matmarknaderna i staden och äter på små skräphak för att få inspiration till sina menyer.

– Inspirationen får jag inte av att gå på de fina restaurangerna, det ska vara enkelt, inte för mycket ingredienser i min mat. Om det blir för mycket fusion blir det confusion! säger Mehmet.

Turkarna tyckte först att Mehmet var galen som öppnade en svenskinspirerad krog mitt i Istanbul, men när Mikla förra året utnämdes till Turkiets bästa restaurang insåg man att turkisk mat med skandinavisk touch var en lyckad förening.

Blir det Sverige i framtiden?

– Nä, jag kan sakna tystnaden och stillheten och den fantastiska naturen i Sverige, men det är för kallt nu när jag är van vid den turkiska värmen. Men varför inte Tahiti eller Maui? Kanske kan jag mixa söderhavssköket med det svenska och turkiska, skrattar Mehmet.

FAKTA

Laga din egen "Trakya Kivaircik"

Lammentrecote med honung, granatäpple och ”urfa biber” för fyra personer.

Steg 1: Entrecote i marinad

Du behöver:

700 g lammentrecote

2,5 dl olivolja (virgin)

25 g färsk rosmarin

25 g vitlök

Gör så här:

1. Skär bort ben och synligt fett på köttet.

2. Blanda olja, rosmarin och vitlök i en mixer och kör tills du fått en smidig röra (annars bränner du blandningen vid stekning).

3. Marinera lammköttet i blandningen över natten.

Steg 2: Aprikoser i honung och örter

Du behöver:

150 g torkade aprikoser (oblekta)

5 msk honung

5 msk olivolja (virgin)

5 g färsk timjan

5 g färsk rosmarin

Gör så här:

1. Dela aprikoserna i två halvor.

2. Mixa alla ingredienserna och sprid ut dem på en ugnsfast form. Ställ i ugnen i 100 grader i 30 minuter.

3. Blir det torrt, tillsätt lite olivolja och honung.

4. Låt svalna i formen och avlägsna därefter örterna.

5. Förvara i rumstemperatur.

Steg 3: Glaze på granatäpple

Du behöver:

1 tsk urfa biber (torkad turkisk chilipeppar)

3 klyftor vitlök

2 msk olivolja (virgin)

90 g honung

80 g granatäppelsirap

Gör så här:

1. Hetta upp oljan tillsammans med vitlöken och chilin.

2. Tillsätt resten av ingredienserna, låt koka upp och sjuda i 2 minuter.

3. Sila av.

4. Ställ åt sidan och täck över i rumstemperatur.

Steg 4: Komponera rätten

1. Ta lammet ur marinaden. Torka av det överflödiga så att det inte blir för mycket vätska i stekpannan.

2. Stek snabbt i en torr panna och flytta därefter till ett ugnsfast fat.

3. Pensla köttet med glazen.

4. Ugnsstek på 250 grader tills köttet bara är lite rosa.

5. Ta ut och pensla igen med glaze.

6. Täck över och låt stå i två minuter.

7. Pensla en tallrik diagonalt med glaze.

8. Skär köttet i två centimeter tjocka skivor och placera tre stycken på varje tallrik på glazen.

9. Lägg tre aprikoshalvor på sidan.

10. Servera gärna med potatispuré smaksatt med senap med korn i, samt ett kraftigt vin.

Mehmets måsten

Foto: Agneta Elmegård
Enkelt är Mehmets melodi. Han strosar gärna på stadens marknader för att få idéer till sina menyer.

...i Istanbul

1. ”Besök det fantastiska Hagia Sophia/Aya Sofya. Det är en av arkitekturhistoriens vackraste byggnader.”

2. ”Islamiska och turkiska konstmuseet. Ett fantastiskt ställe. Där finns över 40 000 konstföremål.”

3. ”Åk båt på Bosporen mellan den europeiska och den asiatiska delen.”

...i matväg

1. Meze – de turkiska smårätterna med goda röror.

2. Raki – den turkiska nationaldrycken, brännvin med anissmak.

3. Baklava – dessert av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter, dränkt i honung, socker, kryddor och rosenvatten.

4. Ät fisk – men helst inte på sommaren, då är den dyr och har ofta varit frusen.

5. Gå till en bra köttrestaurang och ät lamm.

Hitta hit

Foto: Veronica Karlsson
Missa inte Hagia Sophia.

Till Istanbul

Charter/paket: Med en rad arrangörer. Flyg och tre nätter på medelklasshotell kostar cirka 3 000 kr/person med Airtours.

På egen hand: Direktflyg från Stockholm med SAS eller Turkish Airlines (även från Köpenhamn) från cirka 1 500 kr t/r. Flygtid cirka 3,5 timmar.

Leta flyg och hotell på:

www.destination.se

Restaurang Mikla

Marmara Pera Hotel

Mesrutiyet Caddesi 18, Kat Tepebasi

+90 212 293 56 56

www.istanbulyi.com