Storstadspuls och lugna bad i Istanbul

Foto: JOHAN ÖBERG
Liten strand på ön Heybeliada med Istanbuls husgytter i bakgrunden.
RESA

Visst kan du åka till Europas största stad på badsemester.

Bara en kort båtresa från hetsen i Istanbul ligger de bilfria och fridfulla Prinsöarna.

Det är sommarhett – dryga 35 grader – och luften dallrar ovan träden på de om­givande röda klipporna. Vi simmar till badplattformen en bit ut från sandstranden på ön Büyükada – ett passande namn på den största av de åtta öar som utgör Prinsöarna, då namnet helt enkelt betyder ”stor ö”.

Här i det (måttligt) svalkande vattnet är det närapå omöjligt att föreställa sig att vi badar på en ö bara en timmes båtresa från myllret i Europas största stad med drygt 20 miljoner invånare. Inne i Istanbul kan man hasta till sevärdheter som Hagia Sofia, Blå moskén, basarerna och Bosporen, det smala sund med livlig båttrafik mellan Svarta havet och Marmarasjön – där Prinsöarna ligger – och så småningom Medelhavet. I stan finns hett nattliv, superba restauranger, kul ­shopping och allt mer trögflytande biltrafik.

Men på de bilfria Prinsöarna råder friden – vill man bada får man ta gratisbåt till någon strand med inträde (det raggas gäster när Istanbulbåten lägger till), promenera eller åka hästdroska.

På näst största ön Heybeliada tillbringade Nobelpristagaren ­Orhan Pamuk sin uppväxts ­somrar. Att ha hus här ute på ­öarna är förbehållet de rika, även om en del av de vackra trähusen är slitna nu. Man kan dock bo på ­pensionat ganska billigt här ute och pendla in till stan. För Istanbul är en av världens intressantaste megastäder, men nog är det skönt med ett badbreak ibland.

FAKTA

ÅKA hit

Charter/paket: Airtours, Travellink och Ticket har färdigpaketerade resor till Istanbul. Prisexempel: 3699 kr för fyra dagar med boende på fyrstjärnigt hotell, avresa i september från Arlanda med Airtours.

På egen hand: Turkish Airlines, SAS, ­Pegasus och Norwegian har direktflyg Stockholm-Istanbul, Turkish flyger även från Göteborg. Det finns också direktflyg från Köpenhamn och Oslo. Prisexempel: 2606 kr t/r nonstop med Turkish Airlines från Stockholm 23-27 augusti 2013.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

3 fakta om Prinsöarna

Båtarna ut: Både de ­klassiska Bosporenfärjorna och modernare flytetyg avgår från ­färjeterminal i Kabatas. Enkelresor kostar runt 20 svenska kronor och det går minst tio båtar per dag i ­högsäsong.

Reslängd: Till den närmsta ­bebodda ön – Kinaliada – tar det 50 minuter. Till Büyükada, längst bort, är det 1,5 timme.

Att göra: utöver bad finns det gott om fiskrestauranger och ­glasskiosker, flera kloster på ­skogsklädda kullar och massor av vackra trähus, bland annat ett som Leon Trotskij bodde i 1929 - 33 på Büyükada.

Läs mer om Prinsöarna

Ladda ner guiden!

Läs mer och ladda ner resguide till Istanbul

Johan Öberg/text

ARTIKELN HANDLAR OM