Salta hälsobad på klassiska Borkum

På ön i Nordsjön finns doften från ett annat sekel kvar

1 av 3 | Foto: MÅRTEN FRANKBY
Den sköna sandstranden är två mil lång, så det finns gott om plats.
RESA

BORKUM

Från toppen av fyrtornet, 308 trappsteg upp i den salta vinden, ser man hela Borkum.

Sanddyner, småskog och betesmarker ser ut att ligga och flyta på Nordsjöns vågor.

Österut skymtar några av de bredaste och vackraste stränder man kan tänka sig.

Fyrens ljusstrålar når 4,5 mil ut till havs och är en symbol för öns viktiga roll för sjöfarten i denna svårnavigerade del av Nordsjön. På den stora sandbanken Borkum Riff har många skepp gått i graven.

Borkum är annars en gammaldags badort med en känsla från en tid då man for på sommarnöje till fashionabla kurorter som Deauville, Brighton och Biarritz.

Ingen trängsel

Det är den största (36 km2) och västligaste av de Ostfrisiska öarna, som sedan 1800-talet lockat till sig badgäster som sökt bot för andningsbesvär eller för att ta stärkande promenader på de vita stränderna.

Enbart Borkum har två mil strand, så ingen behöver trängas.

Då som nu anlände man till hamnen på södra delen av ön och transporterades in till stan på den smalspåriga järnvägen i knarrande trävagnar.

Under sommaren plockas det gamla ångloket fram. Vid speciellt festliga tillfällen kopplar man på vagn nr 38 - den rikt utsirade Kejsarvagnen, som byggdes 1906 inför den tyske kejsaren och kungen av Preussen Wilhelm II:s besök.

Många Akkermann

Inne i Borkum stad är gatorna prydligt stensatta. Man slås av att var och varannan familj heter Akkermann.

Vissa trädgårdar är fortfarande inhägnade med stora valkindben som körts ner i marken. De minner om Borkums dagar som valfångstcentrum på 1600-talet.

Ett kaskelotskelett finns också på hembygdsmuseet. Det är en 15-meters hanne som strandade på sandbankarna i slutet av 1997. Salen är för snålt tilltagen, så valen har fått göra en liten böj på stjärtfenan.

Stor sälkoloni

Framför strandpromenaden breder en jättelik sandbank ut sig. Längst ut syns små svarta prickar; det är sälkolonin som ibland uppgår till 350 djur.

In mot land radar de randiga solstolarna upp sig och under blåsiga dagar fladdrar färgglada drakar i skyn.

Spridda grupper av människor förlorar sig i soldiset bortåt nordstranden och enstaka ryttare skrittar fram i havsbrynet.

Nostalgi

De sirliga fasaderna lyser vita mot den höga himlen och det är lätt att tänka sig bort till en tid med promenadkonserter, styva kragar och krinolinkjolar.

Som ett minne från tiden då man inte fick visa kroppen står de röda badvagnarna kvar här och var på stränderna.

Badgästerna rullades ut på lagom djup där de kunde ta sitt hälsobad utan insyn. Sen rullades de tillbaka till eftermiddagens te och kakor.

Fortfarande dominerar hälsoturismen.

Gästerna, nästan uteslutande tyskar, kombinerar semestern med långvariga besök på de många kurinrättningarna.

Snabbfakta/Borkum

Guide/Borkum

Mårten Frankby

ARTIKELN HANDLAR OM