Kanel och glühwein, då är det jul i Hamburg

Resas reporter guidar till bästa shoppingen på julmarknaderna

Foto: TYSKA TURISTBYRÅN
På torget utanför rådhuset lyser Hamburgs största julmarknad upp omgivningen. Öppen 11-21 varje dag.
RESA

HAMBURG

Julen är bäst i Tyskland.

Varje stad har sin egen julmarknad, med granar, girlander, stånd, brända mandlar, glühwein och stadskärnan upplyst av tusentals ljus.

Häng med på en julpromenad i Hamburg.

Petra Leierskording säljer tomtar på Hamburgs julmarknad.

Förmiddagsregnet duggar höstligt när vi går genom den upplysta porten till den första av Hamburgs sex julmarknader 1, på Spitalerstrasse, gågatan från centralstationen till Mönckebergstrasse, Hamburgs stora shoppinggata.

Bodarna har precis öppnar och här säljs allt från träleksaker till smycken, ljus och mistlar.

Även stånden med crêpes och glühwein har öppnat, men dit är det än så länge ingen rusch. Vi kliver in på Das Deport 2, ett himmelrike för en julälskare.

På den övre våningen är varorna sorterade i olika röda nyanser, orange, silver och grönt. En trappa ner finns guld, vinrött och vitt.

Här finns allt som behövs för att kunna dekorera personligt. Klart prisvärt, dessutom.

Efter att ha spanat in en adventsljusstake kliver vi vidare på Spitalerstrasse och passerar ytterligare bodar, samt de båda skoaffärerna Görtz och Deichmann, den förstnämnda i tre våningar.

Blommor, mistlar och glögg

Där Spitalerstrasse går ihop med Mönckebergstrasse styr vi stegen till julmarknaden på Gerhard Hauptmannplatz 3 med det stora varuhuset Karstadt på vänster sida.

Just nu är vi mer intresserade av bodarna med julblommor, mistlar, hemgjort vin, leksaker - och glögg. Det doftar glühwein och kryddor över hela torget och hos Tobias Reich serveras vi hans speciella glühwein för två euro stöveln.

Stövelpant

I år säljer han glögg i små, lila stövlar med årtalet på för fyra euro glöggen. Men då är två euro pant och återfås när muggen lämnas tillbaka. Så för den som vill ta med sig stöveln hem är det bara att stoppa den i väskan.

Samma system används över hela julmarknaden - vill du ha muggen tar du den med, annars får du panten tillbaka.

- Svenskarna vill alltid ha glühwein med rom i, säger Tobias och rör vidare i sin gryta.

Till höger om julmarknaden ligger en galleria 4 och en trappa ner på Spar/Schlemmermarkt finns två viktiga saker för svenskarna: billig alkohol och julgodis.

Marsipan från Lübeck är lite dyrare, men klart värd pengarna.

Vi fortsätter mot sjön Alstern, mitt i Hamburg. Vi går längs vattnet och gör ett snabbt besök på Schlemmermarkt Bergstrasse 5. Här kan man också köpa billig alkohol och ta en snabb fika.

Glöggbåten

Vi går ner till glöggbåten (Punchabfarten) vid Binnenalster 6. På båten serveras glögg och kaffe under den timme som den tar sina besökare runt Hamburgs vatten (10.30, 12.00, 13.30 och 15.00).

En bit bort 7 ligger julmarknad nummer tre, Julsagobåtarna (Weinhachtsmärchenschiffe) - en populär samlingsplats för de yngre. Barn mellan tre och nio år kan här se på

teater, baka julkakor att ta med hem eller bli sminkade till lejon, clowner eller kanske en tomtenisse.

Intill ligger också en kafébåt, öppen mellan 10 och 18.00.

Inredning och kläder

Promenaden fortsätter upp på Colonaden till Gänsemarkt-passagen 8, en galleria som kan vara svår att hitta, men väl inne finns den roliga butiken Butlers med inredningsprylar och ett par kläd- och skoaffärer.

Väl ute ur passagen möts vi av den fjärde julmarknaden, på Gänsemarkt 9. Även här är bodarna smyckade med lampor och granris, men utbudet är betydligt mindre och vi styr in på nästa shoppinggata, Gerhofstrasse 0, där klädbutiker som Mexx, Marco Polo, H&M, Hallenhuber och Esprit ligger uppradade.

Gatan ansluter till Poststrasse där gallerian Hanse Virtel q ligger på höger sida, Hamburgs största centrum för mode, mat och presenter. Här finns den stora skivbutiken, Hanse CD, som har ett bra utbud till rimliga priser, presentbutiken EINS-ZWEI-DREI, godisparadiset Leysieffer med lyxiga praliner i lösvikt och mycket mer.

157 broar över Elbe

Tillbaka på Poststrasse kommer vi in i det exklusiva kvarteret vid Neuer Wall w. Här syns tydligt att Hamburg är en stad byggd av broar över floden Elbe, 157 stycken, fler än i Venedig.

Här ligger Neuer Wall och Bleichenstrasse, de två tjusigaste gatorna. Här trängs designers som Versace, Hugo Boss, Joop och Jill Sander med det lyxiga chokladmärket Godiva.

Och även om det är billigare att köpa inhemska märken som Boss, Jill Sander och Joop än i Sverige kan det vara tungt för plånboken - men det är i alla fall en stunds kul avkoppling för ögonen.

När vi passerat den exklusiva delen möts vi av en av Hamburgs vackraste byggnader, Rådhuset e, som klarade sig utan allvarligare skador under andra världskrigets bombnätter.

Torget intill byggnaden är smyckat med granris och tusentals lampor, allt för att göra den största julmarknaden så attraktiv som möjligt.

Dofterna av gran, kanel och glühwein är starka och när nu skymningen lagt sig över staden har ljusdekorationerna tänts och den verkliga julstämningen infinner sig.

I mer än 80 bodar säljs olika konsthantverk, mat och heta drycker.

Bara handgjort

Inga varor som bjuds ut får vara masstillverkade och därför finns det ett stort utbud av handgjorda konstverk. Allt från stearinljus till trätomtar från Baltikum och leksaker.

- Här är det fullt på lördagar och söndagar och då är det nästan bara turister. Julen i Hamburg är något speciellt, säger Ursula Thielen som säljer ljus och lampor.

Rådhusplatsen ansluter till Mönckebergstrasse r, Hamburgs stora affärsgata. I år har den ena av de båda breda trottoarerna också blivit julmarknad. Längre upp på gatan t finns det stora varuhuset Karstadt som har allt och lite till och oftast håller bra priser.

Slut vid Kaufhaus

Här finns också den spanska klädkedjan Zara, H&M, porslinsaffären WMF, klädaffären Peek & Cloppenburg och Anson"s med herrkläder av bra kvalitet till ett vettigt pris.

Här finns ytterligare två varuhus, Karstadt Sport och Galleria Kaufhaus, som avslutar Hamburgs stora shoppingdistrikt - och vår promenad.

Anna Carlsson