Fler juliga städer i norra Tyskland

RESA

Kiel

Norra Europas största shoppingcenter, Sophienhof, är vid den här tiden på året fyllt med dekorationer och julstämning. Själva julmarknaden finns längs Hochenstrasse. Missa inte de salta mandlarna.

Öppet: 24 nov-23 dec.

Lüneburg

Hela centrum är upplyst i denna gamla hansestad, en gång ansvarig för salthandeln i norra Europa. Man kan också besöka kyrkan St Michaelis, som under december är inredd som på 1500-talet.

Öppet: 26 nov-23 dec.

Lübeck

Börja på rådhusplatsen och fortsätt på gågatorna till Koberg: jul överallt. Gå på Weihnachtscafé i huset där författaren Tomas Mann bodde. Titta på utställningarna i Heiligen-Geist-Hospital. Eller kolla isskulpturerna, från 12 dec.

Öppet: 25 nov-23 dec.

Rostock

Norra Tysklands största julmarknad: 230 utställare och handlare på en sträcka på över 2 kilometer. Tomten finns på Universitätsplatz varje dag. Staden är känd för god rökt korv och kryddat vin.

Öppet: 28 nov-21 dec.

Schwerin

Marknaden är koncentrerad kring Marktplatz, där stadens julgran också står. Varje dag klockan 16.00 öppnar tomten en lucka i adventskalendern och delar ut en liten present till alla barn som kommit hit.

Öppet: 26 nov-21 dec.

Wismar

Julparadis med granar, girlander och ett jultivoli. För barnen finns en speciell sagoskog. Stadens centrum finns med på Unescos världsarvslista.

Öppet: 28 nov-21 dec.

Greifswald

Tomten kommer med båt den 29 och finns på marknaden 16.00 varje dag. En av Tysklands högsta granar: 21 meter.

Öppet: 29 nov-17 dec.

Stralsund

Även här kommer tomten med båt, lagom för att öppna julmarknaden den första söndagen i advent på Neuer Markt (där finns ett pariserhjul!). Har också en marknad inomhus, i rådhusets källare.

Öppet: 29 nov-22 dec.

Stade

En av Tysklands äldsta julmarknader - 37 år. Specialiserad på leksaker i trä och julpynt från Thüringen. Och från vänorten Karlshamn i Blekinge kommer lucia och en luciakör, i år den 5-6 december.

Öppet: 25 nov-23 dec.

Flensburg

När du handlat dina starkvaror på Citti-Park - ta bussen in till centrum. Där finns en stor julmarknad, med upplysta hus, granar och girlander samt mer än 200 stånd.

Öppet: 26 nov-31 dec.