Titta, en cykel...buss!

Trampvidundret i Konstanz linjetrafik får turister - och infödda - att vända sig om

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Kolla! Bravo! Oj, vad häftigt! Så låter kommentarerna om cykelbussen som stannar på gågatan i Konstanz i Tyskland. Studenterna Lea Radau, Hanna Kranz, Zaza Barisch och deras vän Hermann Belter testar vrålåket. Cykelbussen styrs av Constanze Paul (mitten). Bredvid sitter ägaren Peter Eich.
RESA

Konstanz är en cykeltokig liten stad.

Men, finns det ingen måtta på galenskapen?

Vi bara undrar när ett uppseendeväckande fordon dundrar förbi.

Vrålåket kallas Velo-Bus.

Det är faktiskt en cykel.

Hinner knappt sätta ned foten på tysk mark, efter gränsen i Kreuzlingen i Schweiz, förrän vi lockas med på ett ovanligt äventyr. För första gången i världshistorien går ett tramp-vidunder i linjetrafik för betalande passagerare.

- Kolla! Bravo! Oj, häftigt!

Reaktionerna är storslagna när vi kommer dundrande längs gågatan Wessenbergstrasse mitt i Konstanz. Det är som att varken turister eller infödda stadsbor riktigt vill tro sina ögon inför en skapelse som inte liknar något annat fordon man sett.

Peter Eich, vd för Bodensee-Radweg som sysslar med cykelturism, sitter vid styret. Det är han som styr och bromsar på den här färden. Vi andra, sex personer, sitter i en cirkel och trampar i vår egen takt. Kraften från pedalerna samlas i en drivpunkt som gör att cykelbussen susar fram i en toppfart på 20 kilometer i timmen.

Vi stannar för en kopp kaffe på kafé Vogelhaus, där ett gäng begeistrade åskådare ber att få chansen till en annorlunda cykeltur. Studenterna Lea Radau, Hanna Kranz, Zaza Barisch och deras vän Hermann Belter skrattar och trampar.

Universitetsstaden Konstanz har fått en utmärkelse som Tysklands mest cykelvänliga stad. För att förstärka denna image fick Peter Eich och hans kollega i turistbranschen, Marco Walter vd för EcoCamping, idén att introducera Velo-Bus i linjetrafik.

- Vi anställer studenter som förare. Passagerare betalar en euro för att åka med och pengarna går till studenternas löner. Alla som trampar får också en biljett som berättigar till en kopp kaffe på kafé Dolce Vita på Zollernstrasse, berättar Peter Eich.

Konstanz har nu två linjer för Velo-Bus: en pendeltrafik från hamnen till gränsen mot den schweiziska staden Kreuzlingen, den andra linjen går från torget Markstätte via Gamla stan till Münster.

- Fordonet har fått stor uppmärksamhet på mässor och utställningar. Nu kommer förfrågningar från hela världen, säger Peter Eich när han kryssar fram bland jublande fotgängare.

Fakta/Velo-Bus

Sture Olsson