Ladda ner resguiden till München

Det finaste jag vet är Marienplatz just när klockspelet börjar. Alla hejdar sig och ser upp mot de stelt dansande träfigurerna, och ett sus går genom folkmassan varje gång riddaren blir omkullslagen.

Det finaste jag vet är Marienplatz just när klockspelet börjar. Alla hejdar sig och ser upp mot de stelt dansande träfigurerna, och ett sus går genom folkmassan varje gång riddaren blir omkullslagen.

Att livet stannar upp lite av något så enkelt i en världsstad som München är nästan ofattbart, för här finns all prakt du kan tänka dig. Varje arkitekturepok har ett mästerverk, varje konstriktning en rad oersättliga verk och här har litterära giganter bott och verkat. Rikedomen är omtumlande.

Det gäller inte bara kulturen för München är en av Europas rikaste städer. Med industrier som BMW och Siemens, med Tysklands lägsta arbetslöshet och med det största film- och medieföretagsutbudet i landet. Det märks inte minst på Maximilianstrasse. Världens dyraste märken är samlade, som juvelerare där pärlhalsband börjar på 150 000 kronor.

Ingen billig stad, alltså, men med coola restauranger och hotell, storslagna konditorier och barer och livligaste nöjeslivet runt Alperna. Här lever du som en kung - om så bara för en dag. Och det går lika bra att göra de folkligaste av folkligt. På ölstinna Oktoberfest frågar ingen efter vilken tröja du har, det är bara ett stort hejdundrande kalas.

Vad talar egentligen emot München? Med en tullbelagd bro längs salthandelsvägen och ekonomin tryggad redan på 1100-talet, residensstad på rekordtid och sedan kejserlig huvudstad i mäktiga Bayern. Men första världskriget slutade i våldsamt kaos och militära miliser, den största var Adolf Hitlers. Historien som nazismens vagga vilar fortfarande tungt över staden. Kanske bidrar den till att München är ett så förbisett resmål.

Och kanske är det historien som får många Münchenbor att röra vid bronslejonen när de passerar residenset. Det sägs kunna ge tur.

Så skriver Susan Ritzén som besökt München.

Några av guidens rubriker:

- Resan hit

- Boende

- Måsten

- Stadsdelar

- Museer

- Tyska specialiteter

- Restauranger

- Barer & klubbar

- Drycker

- Biergarten

- Oktoberfest

- Shoppingområden

- Utflykter

- Historia

Guiden innehåller dessutom en karta och många fina foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan! Om du är Plus-medlem

laddar du hem guiden utan extra kostnad.

Münchenguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 29 maj 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM