Himmel över Berlin

Se staden från ovan

RESA

Berlin sträcker sig tre mil åt ena hållet och fem mil åt det andra. Och strävar samtidigt uppåt. För att få överblick har vi också gjort det.

Morten Jonassen har klättrat i trappor, åkt heliumballong och flugit DC-3 för att fotografera den tyska huvudstaden.

Följ med på hans bildresa och upplev staden från en ängels perspektiv.

Konstvatten ”Älven Spree vid Museumsinsel, museiön, sedd från tv-tornet. En dagstur med båt och en kyld flaska Sekt, inhemskt bubbel, är ett behagligt sätt att lära känna Berlin. De stora konstsamlingarna på museiön är ett bra resmål en gråvädersdag. Missa inte Pergamonaltaret.”

Därför: Berlin spelade huvudrollen i Europas dramatiska nutidshistoria, i dag är Berlin huvudstad i Europas folkrikaste och ekonomiskt mest inflytelserika stat. Vill man lära känna Europa måste man också ha besökt Berlin.

Bästa tid: Vår och höst.

För vem? Alla som gillar kultur, historia och upplevelser av det senaste inom arkitektur, konst och mode.

Åka hit & runt

Flyg: SAS flyger direkt från Stockholm till Berlin, pris från 1 200 kr. Air Berlin flyger från Stockholm och Göteborg till Berlin–Tegel, Ryanair från Skavsta från 240 kr till Berlin–Schonefeld.

Tåg: Snabbtåget Berlin Night Express (från Stockholm 16.20, Göteborg 17.40, Malmö 20.43) ankommer till Hauptbahnhof mitt i Berlin klockan 06.20. Pris liggvagn från 780 kr, tvåbädds sovkupé 1 150 kr.

www.berlin-night-express.com

Ta sig runt på plats: Tunnelbanan är enkel och fungerar bra. Dagskort kostar cirka 55 kr.

Bo

Trestjärnigt hotell i centrala Berlin från 600 kr per natt. Under helger har affärshotell bra priser på hotellbokningssidorna. Ungdomar har vandrarhem med pris från 100 kr/natt i flerbäddsrum. Leta hotell på:

www.aftonbladet.se/resa/boende

Äta & dricka

Berlin är en världsstad med restauranger från hela världen. Klassiska snabbmaten är currywurst och turkisk kebab. I alla gathörn finns trevliga ölställen som kan servera en måltid. Under senare år har många bra japanska, vietnamesiska och thailändska krogar öppnats.

Göra & uppleva

Börja med triumfbågen Brandenburger Tor som är ett minne av gamla Centraleuropa men också symbol för återföreningen mellan öst och väst. Besök Alexanderplatz med sitt imponerande tv-torn i forna Östberlin. Se minnen av Berlinmuren i museet vid gamla Checkpoint Charlie. Avsluta med den häftiga parlamentsbyggnaden av stjärnarkitekten Norman Foster, en symbol för det nya Tyskland.

Shoppa

Shoppingtemplet är det exklusiva varuhuset KaDeWe som ligger på Kurfürstendamm. Här finns allt. Smågatorna runt omkring har ännu mer. Men söndagar är ingen dag för den som vill shoppa, då är affärerna stängda. Däremot är det loppmarknad på många olika platser runt om i staden på söndagar.

Snabbfakta

Världsdel: Europa.

Land: Tyskland.

Folkmängd: 3,4 miljoner (82 miljoner i hela landet).

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska. Många yngre pratar engelska.

Valuta: 1 euro = cirka 9,50 kr.

Visum: Nej.

Läs mer påt: www.berlin.de

www.berlin-tourism.de

Res vidare på

PRISKOLL 95% jämfört med Sverige

Thomas Gustavsson