Drömresa för far och son

”Bilfabriken i Autostadt är en bra grej för oss killar”

Foto: John Bävman
Jochen Manns från Hamburg och sonen Marius tittar beundrande på en gammal Chevrolet Corvette. ”Kul för oss att göra det här tillsammans”, säger Jochen. ”Min fru Ina är inte intresserad – hon gick och drack kaffe.”
RESA

WOLFSBURG

Upplev känslan av att äga en Lamborghini. Spana in originalfolkan, som fyller 75 i år. Eller kör härifrån i en sprillans ny bil, gjord speciellt för dig.

Volkswagen Autostadt är både bilfabrik och drömfabrik.

Det är skinande rent, med modern konst smakfullt på gröna och välansade gräsmattor.

Bland besökarna firar köns­stereotyperna triumfer. Pappor och söner dominerar. De lutar sig djupt in i bilarna och diskuterar varje modell. Jochen Manns är här från Hamburg med sonen Marius och hustrun Ina, och familjen är inget undantag:

– Det är en bra grej för oss killar att göra tillsammans. Min fru är inte så intresserad, hon tog en kaffe i restaurangen i stället.

Inte bara bilfrälsta

Men man måste inte vara bilfrälst för att uppskatta vissa av pärlorna här. Kring många bilmodeller har man samlat prylar som ger en känsla av den tidsanda som bilen lanserades i – bilrockar, picknickkorgar, annonser, kartor och skrangliga bilbarnstolar som verkar skrattretande i?dag.

I märkespaviljongerna har olika konstnärer fått skapa bilder, miljöer och koncept. Förstummade går vi igenom en salong med bulliga skinnfåtöljer, fullproppade bokhyllor och souvenirer från Afrika i Audi-paviljongen. Budskapet är klart – allt detta kan bli ditt om du bara väljer rätt bil.

Kö till Lamborghini

Lamborghini-paviljongen är utformad som en blank, strikt svart kub. Det är bara att ställa sig i kö. En halvtimmes väntan avskräcker inte Christoph Schimmer från Hannover:

– Vi var inne för en timma sedan, men jag vill se paviljongen igen. Jag älskar Lamborghini, och närmare än så här kommer jag inte till att köra en själv.

Autostadt är även utlämningsställe för specialbeställda nya bilar. De som är här för att hämta sin bil, känns lätt igen: kvittot på bilen i handen och förväntansfulla ansikten.

Läs också:

Sara Berggren