Sväng av autobahn i sommar – här är 6 tyska avstickare

Foto: ANDERS WITT
Det är lätt att få en överdos av korsvirkeshus i Tyskland. De här finns i staden Celle.
RESA

Tyskland är landet vi svenskar har en förmåga att bara plöja igenom, så snabbt som möjligt.

Våga svänga av autobahn i sommar – och upptäck puttenuttiga byar, storslagna vyer och pampiga sagoslott.

Här är sex tyska avstickare.

Anders Witt kör gärna husbil på semestern.
Boken ”Tyska avstickare”.

Avstickarna är valda av Anders Witt i Åby utanför Norrköping och kommer från hans bok "Tyska avstickare”.

Varför ska man stanna i Tyskland?

– Det var precis det vi frågade oss. De första resorna drog vi också bara autobahn 7 rakt igenom. Men så började vi ta andra vägar och stanna till – sedan blev det fler och fler stopp, säger Anders Witt.

Vilken del är finast?

– Rhen och Mosel är fint. Harzbergen mitt i Tyskland är väldigt vackra. Bodensjön och Garmisch är också vackert.

Dessutom tipsar Anders Witt om de hundratals specialskyltade vägar som finns lite överallt, exempelvis slottsvägen, sparrisvägen och romantiska vägen.

Tyska turistbyråns hemsida ger förslag på en massa olika rutter.

Läs mer om boken "Tyska avstickare” här

FAKTA

Anders Witts favoritstopp i Tyskland

Goslar

Den lilla staden Goslar har Tysklands största koncentration av väl bevarade korsvirkeshus. Här finns dessutom ett gruvmuseum med unika industriminnen som bidrar till stadens status som världsarv.

Goslar ligger i Harzbergen, det är en liten avstickare från autobahn mellan Hannover och Kassel.

Leipzig

Det var kring Nikolaikyrkan i centrala Leipzig som måndagsdemonstrationerna för 20 år sedan samlade allt större skaror av protesterande östtyskar. De fredliga massmötena spred sig i dåvarande DDR och ledde till järnridåns fall på hösten 1989. I dag finns det mycket i halvmiljonstaden Leipzig som minner om detta. Liksom om stadens betydelse för tysk kultur under århundraden. Strax utanför ligger Lützen med sin minnesplats över den svenske kungen Gustav II Adolf som stupade här under 30-åriga kriget.

Point Alpha

I år är det 20 år sedan järnridån revs. Point Alpha är ett friluftsmuseum där vi får se vakttornen, taggtråden , minfälten och vakthundarna. Här var dessutom kalla kriget som kallast, här siktade Nato och Warszawapakten på varann med missiler.

Point Alpha ligger perfekt för en avstickare från autobahn 7. Sväng av redan vid Göttingen på Bundesbahn 27 som går rakt söderut parallellt med motorvägen. Du slipper då också de beryktade motorvägsbackarna mellan Kassel och Fulda. I Staden Hünfeld hittar du skylten mot Point Alpha.

Heiligenhafen

Åker du färjan till tyska Puttgarden svänger du av mot den lilla badorten Heiligenhafen direkt efter bron från ön Fehmarn. Staden är ett bad- och seglarparadis med små hotell, fiskrestauranger och trivsamma promenadstråk. Husbilsåkare hittar här en stor ställplats, populär bland svenskar. Gränshandelns konkurrerande affärer pressar priset när du ska bunkra dricka.

Scheidegg

Det tyska landskapet Allgäu ligger längst nere i söder på kanten till Alperna öster om Bodensjön. Här ligger sagoslottet Neuschwanstein som brukar pryda framsidan på tyska guideböcker. Lite längre västerut i bergen hittade jag småstaden Scheidegg, strax ovan molnen bland gröna alpängar. En kurort med massor av gästgiverier och ett fint gammalt mejeri som gör Bergkäse av mjölken från traktens betande kor.

Volkach

Frankens kraftfulla och tuffa vita viner är lite annorlunda jämfört med dem från Rehn och Mosel. Du hittar odlingarna på flodens Mains stränder kring staden Würzburg vid autobahn 7, En fin avstickare i trakten är till den lilla staden Volkach vid en av flodens krökar. Sov över på något gästgiveri efter en fin middag med vin ur en grön Bockbeutel.

Ladda ner guider!

Köp guiden!

ARTIKELN HANDLAR OM