Ta närmaste vägen till julstämningen

Sex marknader att mysa på

Foto: Foto: Åke Johansson
ätbart i fokus I Rostock gillar man sådant som går att äta. Marknadsstånden erbjuder polkagriskäppar, kanderade äpplen, glaserade pepparkakshjärtan och mycket annat.
RESA

Nu tjuvstartar julen – på Europas alla julmarknader.

RESA har plockat russinen ur kakan och tipsar om sex mysiga marknader.

Har du funderat på en tripp till Rostock?

Sven Hansson försöker få i sig en halv meter lång grillkorv.

Vi vandrar ner för trappan mot Neuer Markt i den tyska Hansastaden. Ljudet från åkattraktionerna hörs på långt håll. Då vi närmar oss möts vi av kulörta lyktor och glada människor, precis som det ska vara.

I Rostock gillar man sådant som går att äta och dricka. Stånden erbjuder polkagriskäppar, kanderade äpplen, glaserade pepparkakshjärtan och mycket annat.

En halv meter korv

Här och var står bastanta kvinnor som serverar tysk wurst. Sven Hansson från Trelleborg har just fått sin halvmeterlånga grillkorv. Det ser ut som om han ska svälja ett spjut.

– Jag tar mig familjen hit varje december. Marknaden växer för varje år och korven smakar lika bra, säger han mellan tuggorna.

Vi är inte lika hungriga, så vi tar en bit rökt korv, en lokal specialitet som lämpligen sköljs ner med en Rostocker Pils.

Som avrundning köper vi varsin mugg glögg. Den kostar 2,50 euro och serveras i en tjusig keramikmugg.

Största tyska marknaden

Rostock är staden som likt Fågel Fenix rest sig ur askan. Efter att nästan hälften av bostadshusen bombats till ruiner under andra världskriget blev Rostock en del av DDR. Någon återuppbyggnad i större grad skedde inte.

I stället byggde man satellitförorter i typiskt sovjetsnitt.

Nystarten för Rostock kom när Berlinmuren föll. Nu är stora delar av staden i ursprungligt skick, även om många ruiner finns kvar. Ringmuren till exempel.

Julmarknaden är en gammal tradition, även om firandet var mycket enklare under DDR-tiden. I dag är Rostocks julmarknad den största i norra Tyskland.

Tomten anländer traditionsenligt med galeasen Grete Witting till Rostocks hamn klockan 14 invigningsdagen och tar sig till Neuer Markt på olika sätt. Både släde och spårvagn har förekommit. Årets fordon är hemligt fram till strax före 15 då tomten anländer till marknaden.

Hantverk

Efter ytterligare varsin mugg glögg går vi tillbaka upp för trappan. Väntar till spårvagnen passerat innan vi korsar gatan för att ta gågatan ner till Rådhuset.

Längs gågatan finns ytter-ligare marknadsstånd. Julmarknaden i Rostock är utspridd på tre platser men är mest koncentrerad på Neuer Markt.

Knallarna erbjuder allt möjligt. Hemstickade mössor och vantar samt snidade smörknivar.

Krimskrams finns också, men inte i samma utsträckning som man ser i Sverige.

Framme vid rådhuset letar vi upp restaurang Ratskeller och får ett skrovmål innan det är dags att koja.

Dagen därpå väntar turboshopping inför hemresan.

FAKTA

Sex julmarknader i Europa

Bedårande Berlin

Metropolen Berlin erbjuder över 70 julmarknader! Allra störst är den mellan Jannowitzbrücke och Alexanderplatz med omkring 2,5 miljoner besökare. Här finns allt mellan himmel och jord, över 100 stånd och ett nöjesfält.

Ta gärna en tur i det 60 meter höga pariserhjulet och se ett julpyntat Berlin från ovan. Efter åkturen smakar det gott med varm glühwein.

Många av Berlins julmarknader har egna teman, vilket passar dig? Kolla på: www.weihnachten-berlin.de

Pågår: Marknaden ovan pågår från 23/11–4/1. Fri entré.

Öppet: Må–fr 13– 22.

Lö–sö: 10–22.

Ta sig dit: Buss från Stockholm (Swebus): Från 1 242 kr t/r. Flyg från Stockholm (Germanwings): från 1 064 kr t/r. Tåg från Malmö: 2 200 kr t/r (byte i Köpenhamn).

Fint i Furuvik

En typisk svensk julmarknad. Här får barnen träffa tomten, hälsa på Kung Vinter och Snödrottningen, titta in i nisseverkstaden och mycket annat. Stick åt tomten en tjugolapp så får barnen en julklapp. Tre karuseller är i gång och ingår i entrépriset.

Efter att ha lämnat önskelistan återstår en promenad bland stånden och kanske ett äkta svenskt julbord.

Pågår: Varje adventshelg. Entré: 60 kr för vuxna , 40 kr för barn.

Öppet: Kl 14–18.

Ta sig dit: Tåg från Stockholm ca 400 kr t/r. Tips: Kolla annonserna i Aftonbladet RESA. Det kan finnas arrangerade bussresor som är billigare.

Rökt korv i Rostock

Pågår: Från 25/11 till 22/12.

Öppet: Kl 10–20 må–to, 10–21 fre–lö, 11–21 sö.

Tips: I de 2,50 euro vi betalade för glöggen är 1,50 pant som man får tillbaka. Det visste vi inte ...

Shopping: Rökt korv och fisk. Produkter från forna DDR finns på varuhuset Heros strax utanför staden. Alkohol finns billigast på något av de stora varuhusen. Tänk på att kortbetalning inte är möjlig överallt. Ta med kontanter. Butikerna är ofta stängda på söndagar.

Ta sig dit: Färja Helsingborg–Helsingör och därefter Gedser–Rostock är smidigast. (2 340 kr t/r för bil och passagerare med Scandlines). Vill man sova ombord på båten är linjen Trelleborg–Rostock ett bra alternativ. (2 990 kr för bil och passagerare. Hytt tillkommer).

Flyg till Berlin (Germanwings från 1 064 kr t/r) och tåg till Rostock från 400 kr t/r (specialpris). Tågresan tar 2 tim och 37 min om man väljer direkttåg. Från Rostocks centralstation är det tre stationer med spårvagn så hamnar man mitt på Neuer Markt.

Trevliga Tivoli

På anrika Tivoli i Köpenhamn (öppnades 1843) har man en gammal tradition att bjuda in till julfirande. Det är inte en klassisk julmarknad med en massa marknadsstånd, även om sådant också finns. Här handlar det om fest, fyrverkeri och fnissiga åkturer. Hela nöjesfältet är klätt i vacker julskrud. Jul i Tivoli är populärt. Tivoli har omkring fyra miljoner besökare årligen, en miljon av dessa kommer i juletid.

Pågår: från 12/11 till 30/12. Julafton och juldagen stängt. Entré: 125 kr för vuxna och 65 kr för barn.

Öppet: Sö–to: 11–22. Fr– lö 11 – 23. Fredagarna den 3, 10 och 17 december: 11– 24.

Tips: Undvik helger om du inte gillar att trängas. När Aftonbladet RESA besökte Jul i Tivoli en söndag hade 50000 personer tagit sig dit. Det var t-r-å-n-g-t.

Ta sig dit: Tåg från Stockholm: från 771 kr t/r. Tåg från Malmö (Öresundståg): 210 kr t/r.

Flyg från Stockholm: Från 1086 kr t/r med Norwegian.

Bil: Öresundsbron kostar 375 kr enkel resa.

Bilfärja Helsingborg-Helsingör: Scandlines erbjuder en endagsbiljett t/r för 370 kr. (internetpris).

Rigas rekordgran

Julmarknaden i Riga är speciell. Klockan 16 den första advent tänds granen högtidligt av borgmästaren själv. Pageklädda gossar bjuder på pepparkakor och glöggstånden är välbesökta medan fyrverkeriet brakar loss.

I år lär det bli extra festligt, då sägnen berättar att världens första julgran kläddes i Riga 1510. 500 år sedan, alltså. Rigaborna lär gå man över huse för att fira jubileet.

Granen tänds på Rådhusplatsen intill ockupationsmuseet.

Pågår: Marknaden pågår från 28/11 till 9/1.

Öppet: 10–20.

Ta sig dit: Färja från Stockholm. Endagskryssning med Tallink Silja från 125 kr. Flyg från Stockholm. Från 1 660 kr t/r med SAS.

Tio år i Tallinn

Julmarknaden i Estlands huvudstad

har inte någon längre historia att skryta med. Under Sovjetåren var det förbjudet att fira jul, men nu vet även våra baltiska grannar hur man gör. År 2000 hade man premiär för Tallinns julmarknad, Jöuluturg, vid foten av Rådhuset mitt i Gamla stan. Här hittar man hantverk och delikatesser från alla delar av Estland. Vi köpte rökt fisk från Ösel och den smakade gudomligt.

I år flyttar marknaden till nya Rotermannkvarteret, lite närmare färjan.

Pågår: från 19/11 till 9/1. Öppet: Kl 10–19.

Ta sig dit: Färja från Stockholm. Endagskryssning med TallinkSilja från 185 kr. Flyg från Stockholm från 1600 kr t/r med Air Baltic.

Fotnot: Alla priser är cirkapriser. För aktuella lägstapriser på flyg och hotell, sök på Destination.se

Lasse Jansson /text och foto