Ta en te med Garbo

Unna dig fattigmanslyx på Berlins mest exklusiva hotell

RESA

Dörren öppnas av en frusen butler i dubbelknäppt rock och cape. Lobbyn är elegant och smakfull, vilket gör att den känns lyxig utan att bli prålig.

Ett varmgult sken ligger över salongen. I ena soffan sitter ett stiligt äldre par och i några fåtöljer samspråkar tre internationella affärsmän.

Det ursprungliga Hotel Adlon slog upp dörrarna 1907 med kejsare Wilhelm II som hedersgäst. Adressen för det nyöppnade hotellet, Pariser Platz, var förnämast i hela Berlin – bara några meter från Brandenburger Tor.

Här bodde alla celebriteter, skådespelare, politiker och den tidens ”schicky-micky”, det vill säga jetsetare på tyska. Charlie Chaplin, Greta Garbo och Albert Einstein är bara ett par av namnen, och det var här som Marlene Dietrich blev upptäckt. Även vår egen tändstickskung, Ivar Kreuger, var stamgäst.

I?dag kostar ett dubbelrum från 3?500 kronor per natt. Men den som bara vill ha en liten smygtitt är välkommen på brunch, cocktail eller te i lobbyn.

Även Adolf Hitler sägs ha druckit en kopp te i hotell Adlons salonger. Under kriget blev hotellet mötesplats för nazister och diplomater. Det var även här som utrikesminister von Ribbentrop och propagandaminister Goebbels höll sina presskonferenser för den internationella pressen.

När bomberna haglade över staden stod hotellet kvar. I stället var det en brand i vinkällaren som blev hotellets baneman. Det skulle dröja nästan 50 år innan det åter kunde serveras te i salongerna.

Hotel Adlon Kempinski

Katharina Brunat