Shoppa, ät -och njuuut på KaDeWe

Rysk kaviar och bubblande champagne i Berlin.

1 av 3 | Foto: Andrea Björsell
Kökschefen Peter Jamegger visar glatt upp en nykokt hummer. Han har levande fiskar som simmar i fiskdiskens stora akvarium.
RESA

Matavdelningen på glamorösa varuhuset KaDeWe i

Berlin

är en riktig shoppingupplevelse.

P

å många sätt är det ett vanligt stort varuhus likt Harrods i London eller NK i Stockholm. Men tar du rulltrappan upp till sjätte våningen möter du en shoppingupplevelse lik ingen annan.

KaDeWe:s matavdelning är en orgie av dofter och smaksensationer.

Levande fiskar simmar i fiskdiskens stora akvarium, vackra porslinskrus står på rad fyllda med tesorter från världens alla hörn.

Redan klockan tio på morgonen kan du få provsmaka en tioårig whisky eller smutta på ett litet glas madeiravin.

KaDeWe står för Kaufhaus des Westens, varuhus i väst. Originalbyggnaden i Berlin kom till 1907 men totalförstördes under kriget av både bomber och ett allierat flygplan som störtade rätt ner i ljusgården.

Dagens KaDeWe byggdes på 50-talet och blev en glittrande symbol för lyx, överflöd och kapitalism. Även i dag andas varuhuset glamour. I kaffebaren är det fullsatt och baristan i vinröd fluga och sidenväst langar skummande cappuccinis åt både höger och vänster.

- Jag älskar KaDeWe! utbrister Andrea Moeller, 41, från Berlin när jag frågar vad hon tycker om varuhuset.

Hennes väninna Martina Nussbaum, 39, är på besök från Köln. De båda brukar alltid börja shoppingrundan med en kaffe på KaDeWe. Det har blivit tradition.

Annars är det mestadels champagne som gäller. Från lunchtid är de fyra champagnebarerna ständigt fullsatta.

Ett glas äkta champagne kostar sju euro (knappt 70 kronor), ett glas mousserande vin fyra (knappt 40 kronor. Här trängs såväl pälsklädda damer som shoppingglada kvinnor och unga män i kostym. På KaDeWe hittar du allt. Mycket är dyrt, men en hel del känns klart överkomligt och kvaliteten av första klass.

Klaus-Dieter John, 65, är född i Berlin men bor numera i Stuttgart. Han äter brunch med väninnan Ingebrant Rosenbusch, 71. Gravad nordsjölax, färska ostron och persiljepotatis går fint med en Chardonnay trots att klockan knappt hunnit slå elva.

- Det här varuhuset är Tysklands flaggskepp, det lämnar ingen oberörd, säger Klaus-Dieter John.

Flyg hit för 580 kronor

Katharina Brunat