Ta dig vatten över huvudet i Berlin

Även vuxna har kul i Sea Lifes gigantiska akvarium

Närmare livet under ytan kommer du knappast utan dykardräkt. Det här jättelika akvariet finns på Sea Life i Berlin.
RESA

BERLIN

Tjocka ålar och smidiga hajar simmar över våra huvuden.

På Sea Life går man omkring i Nemos värld.

Hajarna är ganska små.

Aquadom och Sea Life skildrar livet i olika typer av vatten, från åar och floder till sjöar och hav.

Här kan man lära sig att en sjöstjärna kan förlora alla armar utom en och ändå växer nya ut, att en droppe olja kan förstöra tusen liter vatten eller att det största sillstim som registrerats var på tre miljarder fiskar.

Tyst och dunkelt

Inte helt oväntat är det många barn här. Men stämningen är lugn. Ljudnivån är låg och i de dunkla korridorerna som lyses upp av akvariernas blåaktiga lampor spelas musik i samma anda som i filmen Det stora blå.

Är man inte barn blir man lätt som ett när man ser hur hajarna (ganska små) simmar genom skeppsvraket i ett av de större akvarierna eller när ett konstgjort åskväder bryter ut med regn och vågor.

Man står i ett akvarium

I ett rum står man i mitten av ett akvarium där fiskstim simmar runt runt så att man blir yr, i ett annat svävar maneter sakta genom vattnet.

För att komma till den sista attraktionen - Aquadom - måste dock besökarna gå igenom en butik med plastleksaker, godis och annat krimskrams. Vips är den magiska stämningen bruten.

Aquadom ligger i anslutning till Sea Life i hotellet SAS Radissons lobby. En stor hiss åker långsamt, långsamt upp i mitten av det gigantiska akvariet och fiskarna ser nästan ut att flyga mellan en själv och den motsatta väggen i hotellet.

Men det är Sea Life som blir behållningen.

Aquadom är ett spektakulärt akvariebygge. Sea Life däremot är lärorikt och engagerande med något för såväl stora som små. Men det kostar, inträdesbiljetten är 13,50 euro (ca 125 kr) för en vuxen och 10 (ca 93 kr) för barn.

Sea Life och Aquadome

Niklas Smith

ARTIKELN HANDLAR OM