Miniguide: Berlin

RESA
Foto: AP
Gå upp på riksdagshuset.

Land: Tyskland.

Folkmängd: 3,38 miljoner (83 miljoner i hela Tyskland).

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska.

Valuta: 1 euro = cirka 9,20 kr.

Visum: Nej.

Fungerar mobilen? Ja.

Läs mer på nätet: Turistbyrån

i Berlin har en ambitiös sajt.

www.btm.de

Därför: Den spännande och dramatiska historien - att vandra runt i Berlin är som att gå runt i ett gigantiskt museum. Överallt minner platser, byggnader och människor om vad staden gått igenom.

Nattlivet är mytomspunnet och lika häftigt i verkligheten, här finns verkligen allt. Shoppingen är suverän, från Prada till punkmode.

Bästa tid: Maj-september då uteserveringarna blommar och Tier-garten fylls av picknick-korgar. Du som vill slippa turistinvasionen kommer tidig vår eller tidig höst innan vädret blir alltför oberäkneligt.

För vem? För alla - partygänget som vill festa till 8 på morgonen, paret som vill gå hand i hand Unter den Linden, eller familjen som vill uppleva zoo och Brandenburger Tor samma dag.

Kul kunskap: Berlin är en extremt ung stad när det gäller människorna. Mer än hälften av invånarna är under 35 år och bara 14 procent är över 65 år.

Åka hit & runt

Reguljärflyg: 3 040 kr med SAS från Stockholm.

Paketresa: Weekend med flyg och två nätter på hotell 4 000 kr med Airtours.

Ta sig runt: Stan är stor. Bästa sättet att ta sig runt är med tunnelbanan, U-bahn, som är snabb, effektiv, och enkel att lära sig. Linjekartor finns på perrongerna. Ett dagskort, Tageskarte, som man får åka obegränsat på i city kostar 55 kr. Biljetten köps i automater på stationerna.

Bo

Gott om boende i alla prisnivåer från stjärnhotell till udda hak på vinden, men boka i förväg under högsäsong. Turistbyrån tipsar om hotell i olika prislägen:

www.btm.de

Äta/dricka

Snabbmaten är god och finns överallt, prova klassikern Currywurst eller Döner Kebab som uppfanns här. Du blir mätt för bara 20 kronor. Varje stadsdel har sina restauranger - du är aldrig långt från närmsta.

ra/uppleva

Promenera från landmärket Brandenburger Tor längs Unter den Linden till Museuminseln där några av de bästa museerna finns. Titta på utsikten från Fernsehturm, tv-tornet, på Alexanderplatz. Shoppa i Europas största varuhus KaDeWe. Gå på loppis i den turkiska stadsdelen Kreuzberg, och avverka stans alla måsten: Haus am Checkpoint Charlie, Judiska museet, Stasi museum och Gestapos högkvarter, East Side Gallery med bevarad Berlinmur, Riksdagshusets utsiktstak... Du kommer garanterat inte att bli uttråkad.

Shoppa

Vad du än letar efter finns det en butik för det, särskilt i stadsdelarna Mitte, Kreuzberg och Prenzlauer Berg. Exklusivt mode finns på Friedrichstraße. Oranienstraße i Kreuzberg är späckad av små kultbutiker liksom Oranienburger Straße, Mitte, där du hittar prylar och kläder som inte finns någon annanstans. Fräcka men dyra designerbutiker på Neue Schönhauser Straße.