Njut en förbunds-kassler med anor

Här kan du insupa Berlins historia mellan tuggorna

1 av 3 | Foto: JOHAN SÖDERLUND
Kliv rakt in i historien, väggarna är prydda av foton på kända politiker och händelser.
RESA

Här är krogen som doftar lika mycket politik som mat.

Välkomna till bords på Ständige Vertretung i Berlin.

– Vi är avantgarde och sysslar med politisk gastronomi, säger skaparen Friedel Drautzburg.

Man hajar till så fort man kliver innanför tröskeln till Ständige Vertretung. Eller StäV som berlinarna själva säger.

Väggarna är helt ”fullklottrade” med inramade foton.

Och det handlar om nutidshistoria. Om det Berlin som fanns medan muren ännu klöv staden i två delar.

Gamle förbundskanslern Willy Brandt finns på en räcka foton. För att inte tala om Östtysklands gamle diktator Erich Honecker.

– Vi skapade det här stället för att visa alla berlinare att vi nu är en enad stad igen, säger Friedel Drautzburg, 71.

– Och då måste man påminna om stans historia.

Han beställer snabbt fram några menyer till mig plus en praktfull och inbunden bok om restaurangen.

– Vi är enda krogen i Berlin som har menyer även på japanska och kinesiska. Så där kan man också säga att vi är lite avantgarde.

Hymlar inte om historien

Berlinare talar inte gärna om muren. Folk vill gå vidare, blicka framåt. Men på StäV hymlar man inte om det som var.

Adressen, Schiffbauerdamm 8, ligger på det som var gamla östsidan. Muren gick alldeles invid. Och tittar man ut genom fönstren kan man se den järnvägsstation som var slussporten för att besöka familj eller släktingar på det som var ”andra sidan”.

Två rhenländska entreprenörer tog initiativet till krogen som snabbt blev en samlingspunkt för politiker, kulturelit, mediamänniskor och intellektuella.

Harald Grunert och Friedel Drautzburg smällde upp portarna 1997. Då hade drygt sex år gått sedan det tyska parlamentet med röstsiffrorna 337–320 röstade för Berlin som ny huvudstad i stället för Bonn.

Från Brandt till Merkel

Krognamnet bottnar i just den tyska historien. När Tyskland fortfarande var delat, DDR och BRD, fanns ingen ambassad i vare sig Bonn eller Öst-Berlin. Däremot fanns så kallade stadigvarande beskickningar, Ständige Vertretungen, i de båda länderna.

Politiker har lyft ölbägare här. I boken om krogen vimlar det av foton på just tyska politiker som alla lyft en ölbägare och smörjt kråset på StäV under alla de foton som skildrar Berlins nutidshistoria.

Samtliga förbundskansler sedan Willy Brandt har varit där – Helmut Schmidt, Helmut Kohl, Gerhard Schröder, Angela Merkel.

Skådespelaren och Oscarvinnaren Ben Kingsley har smakat på ställets öl liksom Nobelprisvinnaren i litteratur Günther Grass, gammal ungdomsvän till Friedel Drautzburg.

Det bästa av tysk husman

Menyn vimlar av det bästa av tysk husmanskost.

Vad sägs om en av husens specialiteter – ”Das ALTKANZLER-Filet, Kult Currywurst mit Kartoffelsalat und Krautsalat”?

Grillade och glaserade fläsklägg finns förstås också. Och till efterrätt går det att få en vaniljpudding med körsbär, tillagad på mormors vis.

Det rhenländska gladlynnet är även det inpyrt i StäV. Två av de tolv grundsatserna i rhenländarnas livsfilosofi lyder:

”Njut men överdriv inte”.

”Bekymra dig aldrig om framtiden”.

FAKTA

4 andra politiskt heta saker som blivit turistmål

Killing Fields i Kambodja

Lite utanför huvudstaden Phnom Penh finns minnesmärket över Pol Pots och de Röda khmerernas framfart. En hög stupa fylld med dödskallar vittnar om tortyrens och massavrättningarnas mörka historia.

Granma på Kuba

I ett inglasat museum står båten som Fidel Castro, Che Guevara och de andra gerillakrigarna använde både under ett misslyckat kuppförsök mot Baptista-regeringen och det som sedan lyckades i slutet av 1950-talet. Det lilla fartyget har även gett namn åt kommunistpartiets tidning.

Potalapalatset i Lhasa, Tibet

Här i 999 och ett halvt rum huserade Dalai Lama ända tills kineserna avsatte honom i en kupp och tvingade honom i exil. Han flydde just detta datum, den 10 mars, för 51 år sedan.

El Alamein i Egypten

Drygt 100?000 soldater dog i andra världskrigets olika ökenslag i Nordafrika. Det mest berömda stod i El Alamein i Egypten. Efter kriget hjälptes både förlorarsidan, Tyskland och Italien, och vinnarsidan, USA och England och de allierade, åt att bygga ett museum för att hedra offren.

Åka hit

Tåg: Nattåget Berlin Night Express avgår från Lund/Malmö under sommarhalvåret, pris från 780 kr enkel för vuxen.

www.berlin-night-express.com

Flyg: SAS, Air Berlin och Lufthansa flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Berlin Tegel, Germanwings till Berlin Schönefeld och Ryanair från Skavsta till Berlin Tempelhof. Prisexempel: från runt hundralappen enkel med Ryanair, från 299 kr enkel med Air Berlin.

Sök flygpriser på Destination.se (Ryanair kan dock bara bokas via bolagets hemsida)