Fem skäl att resa till "ön i solen"

1 av 3
Att ta ett karibiskt dopp i en vacker havsvik är bara ett av alla skäl att besöka Jamaica.
RESA

Usain Bolt sprang på rekordtid. Nu kan han orsaka turistrusning till soliga Jamaica.

Här är fem skäl att åka till reggaens hemland – men också ett skäl att stanna hemma.

1. Solen

Jamaica kallas "Island in the sun" (ön i solen) och det finns skäl till det.

Högsäsong är det mellan december och april, men du kan åka hit året runt. Medeltemperaturen är cirka 27 grader. På den östra sidan av ön är det dock regnperioder under maj-juni och oktober-november. Men det brukar inte regna länge, oftast bara en kort skur på eftermiddagen.

2. Stränderna

Det finns gott om vackra, vita stränder på Jamaica. De finaste ligger i Montego Bay, Negril och Ocho Rios - och det är också där de flesta hotellen finns. En populär strand finns även i Long Bay, men där är vågorna i största laget om man har små barn.

3. Reggaen

Den rytmiska, gungande musiken hörs överallt: på gator, i barer, i bussar. Det är inte svårt att få rätt semesterkänsla till de tonerna!

Vill du höra extra mycket reggae åker du till Negril i vinter. Den 3-5 december är det Reggae Marathon i dagarna tre.

Bob Marley-fans missar förstås inte chansen att besöka huset där reggaelegenden bodde. Det är nu ett museum, adressen är 56 Hope Road i Kingston.

4. Naturen

Breda vita sandstränder, kristallklart vatten, palmer och höga berg ...

Jamaica är sinnebilden av en karibisk ö. Vackraste utflyktsmålet är Blue lagoon utanför Port Antonio. Det var här Brooke Shields hånglade med Christopher Atkins i filmen "Den blå lagunen".

5. Maten

Nationalrätten Jerk äts överallt. Det är kyckling, fläsk- eller nötkött som marineras i en chilistark blandning och sedan grillas.

Man äter också currykryddad get, grytor med kokosmjölk och färsk fisk.

Till den starka maten dricks stark Jamaica-rom eller Red Stripes-öl.

6. Men tänk på att...

... Jamaica är ett land med stora klasskillnader, hög arbetslöshet och hög kriminalitet. Var försiktig när du är utanför hotellområdet. Häng med i skratten när du träffar folk - men skylta inte med värdeföremål!

FAKTA

Jamaica - åka hit

Charter: Inga av de stora researrangörerna har charterresor till Jamaica. Men det finns mindre bolag som ordnar paketresor med flyg och hotell.

Prisexempel: En vecka med all inclusive på mellanklasshotellet Point Village Resort i Negril kostar från 14 500 kronor i november med DeluxeVacations.

Flyg från Stockholm och del i dubbelrum. www.deluxe.se, www.swansons.se, www.limetravel.se

Flyg: Det går inga direktflyg till Någon av Jamaicas flygplatser, räkna med ett eller två byten. Prisexempel: från 6956 kronor från Arlanda till Montego Bay, med två byten, i november.

Åka runt: Du kan hyra bil och ta dig runt på ön. Bussresor är billiga men bussarna är ofta överfulla. Minibussar och taxi som man delar med andra är smidiga och billiga sätt att ta sig runt.

Bo: Det finns gott om hotell på ön, allt från enkla rum till lyxiga sviter. Och priserna varierar.

Prisexempel

Budget: Caribbean Sunset Resort i Negril (klassificering okänd), 320 kronor per natt i dubbelrum.

Mellan: På mellanklasshotellet Shields Negril Villas i Negril kostar ett dubbelrum 439 kronor per natt.

Lyx: På femstjärniga Gran Palladium Resort & Spa i Montego Bay kan du sova för 1808 kronor/natt.

Ett annat alternativ är att hyra en egen villa. En lyxvilla med fyra sovrum, egen swimmingpool och egen kock kostar från 5400 kronor per natt. (Matkostnader tillkommer.) Kan bokas genom Västindienspecialisten med flera. www.vastindienspecialisten.se, www.villasinjamaica.com, www.jamaicavillas.com

Sök och boka resa på Destination.se

Helene Arkhem

ARTIKELN HANDLAR OM