Livsglädje, stolthet och sorglöshet

Följ med på en promenad genom charmiga Havanna

1 av 2
RESA

I delar av Havanna är det som om tiden stått stilla.

Inte bara de gamla jänkarbilarna och arkitekturen skvallrar om det.

Det är något i själva atmosfären, berättar Janne Danielsson med sina bilder från La Habana.

Fotograf Janne Danielsson.

Sedan 1982 har Unesco listat delar av staden som ett skyddat världsarv.

Åtskilliga byggnader från sextonhundratalet står ännu kvar, dock har åren skoningslöst låtit fasaderna förfalla.

Längs strand- och paradgatan Malecón försöker man reparera, men det går långsamt. De ständigt återkommande orkanerna har inte gjort saken lättare. När de vräker in från havet är det just Malecón som får ta första smällen. Det syns. Att i långsam takt promenera hela Malecón är som att ta del av Havannas själ.

Uppfinningsrika

Den gamla stadsdelen, La Habana Vieja, engagerar, väcker känslor och förundran. Att bara hänga på en uteservering vid Parque Central är en upplevelse i sig.

Veteranbilarna som stånkar förbi, fler till antalet än moderna och nya bilar – allt en följd av den amerikanska handelsblockaden mot Kuba som infördes 1962.

Eftersom även reservdelar är förbjuden handelsvara är uppfinningsrikedom ingen bristvara på Kuba. I åtskilliga av de gamla jänkarbilarna spinner ofta till exempel en modern Toyota-motor. Även bilparken borde förklaras ett världsarv.

Hur är det möjligt?

Kubanerna bjuder på mycket kärlek, livsglädje och sorglöshet. Man undrar hur det är möjligt. Problemen finns ju i form av armod, förföljelse och förtäckt prostitution. Men trots det är kubanens stolthet över sitt ursprung påtaglig.

Följ med på en vandring i Havanna med gatan som utgångspunkt.

FAKTA

Guide/Havanna

Land: Kuba.

Världsdel: Nordamerika.

Folkmängd: 2,1 miljoner i Havanna, 11,4 miljoner på hela Kuba.

Tidsskillnad: –6 timmar (–5 timmar vintertid).

Språk: Spanska.

Valuta: Peso, men turister måste använda den konvertibla peson CUC, som infördes 1990. 1 CUC är ungefär sju kronor. Det går 24 peso på en CUC.

Visum: Ja. Kubas ambassad, Sturevägen 9, Stocksund. tel 08-545 832 77.

Åka hit

Charter: Apollo har resor till Havanna och Varadero på Kuba. Prisexempel: 14 dagar i Havanna med flyg och boende på trestjärniga hotellet Plaza kostar 14748 kr per person i början av december.

På egen hand: Reguljärt med Air France via Paris är en av de smidigaste förbindelserna, restid enkel väg 16-17 timmar. Prisexempel: 9087 kr t/r 4-13 november.

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

Bo

Budget: Hotel Plaza ligger vid Parque Central i Gamla Havanna. Fyrstjärnigt hotell där man bor komfortabelt för 400–450 kr natten om man bokar när hotellet har sina erbjudanden.

Adress: Ignacio Agramonte No 267

Mellan: Vill ni andas 1920-tal och 30-talscharm är Hotel Sevilla ett utmärkt alternativ. Här bodde en gång gangsterkungen Al Capone, kabaretdivan Josephine Baker och operasångaren Enrico Caruso. Och Graham Greene skrev sin klassiker ”Vår man i Havanna” här. Pris: 700–800 kr.

Adress: Calle Trocadero 55

www.hotelsevilla-cuba.com

Lyx: Gärna invid Parque Central. Då har ni nära till Gamla Havannas charm. Hotel Parque Central är det klart lyxigaste, därmed också dyrast – kring tusenlappen per natt.

Adress: Calle Neptuno mellan Prado och Zu S/N.

Äta & dricka

Budget: Ät hemma hos en kubansk familj på en, som de kallas, paladares. Det finns lagliga och det finns de som inte är godkända, kolla gärna det först. Paladar La Julia ligger nära revolutionsmuseet. Där kan du få en utmärkt måltid för cirka 150 kronor.

Adress: O´Reilly 506 mellan Bernaza och Villegas.

Mellan: Kyckling är bland det vanligaste man kan äta på Kuba. På krogen El Aljibe gör man en mycket god rostad kyckling, Pollo al Aljibe, tillsammans med svarta bönor och en sås med apelsinsmak. Stället har också en bra vinkällare, något som inte direkt är vardagsvara i Havanna. En bra middag för ett par hundringar.

Adress: 7 Avenyn mellan Calle 24 & Calle 26

Lyx: Ätit krokodil någon gång? Varför inte pröva en på Don Lorenzo, en liten familjeägd paladar i Gamla Havanna. Mysig atmosfär, lågmält eget band och du sitter på en uteterrass och får extremt bra service. Stället har dessutom ett utmärkt vinsortiment och du behöver inte betala mer än några hundralappar. Öppet 11.30–01.00.

Adress: Acosta #260-A.

www.cuba-restaurants-guide.com

Ute sent

Salsa dominerar nattklubbsscenen i Havanna. Och pråliga kabaréer lever upp till sitt rykte, till exempel på klassiska Tropicana som har drygt 200 artister.

Två bra diskotek är Sálon Rosado Benny Moré och utomhusstället Macumba.

Göra & uppleva

Cigarrfabriken Partagás som ligger alldeles bakom Capitolium (Capitolio) är verkligen värd ett besök. Du får hänga över axeln på arbetarna och följa hela processen när världens bästa cigarrer blir till. Allt sker för hand.

Museo del Ron, rommuseet, är också fascinerande och du får en provskvätt när rundvandringen väl är avklarad.

Någon av Kubas 80 000 veteranbilar från 40- och 50-talet bör du givetvis också ta en tur med någon av Utanför Capitolium står ett gäng sådana som gjorts om till taxi. Åk nedcabbat om vädret tillåter och be chaffisen att köra hela Malecon för att komma hem igen. Kostar runt 200 kr för en timmas tur.

Sol & bad

Bara 20 minuters bilresa från Havanna ligger Playas del Este. Havanna är en av få stora städer som har en så lång, 50 km, strandremsa så nära. Playa Santa María del Mar och Playa Guanabo är de två mest populära delsträckorna av stranden.

Shopping

Vare sig Kubas eller Havannas starka sida. Det mesta utbudet finns i de statliga affärerna, oftast på de större hotellen. Var försiktig när du erbjuds att köpa cigarrer på gatan även om priset är mer lockande än i de officiella cigarraffärerna. Rom, Papier-maché, lokalt hantverk, musikinstrument och svart korall är annat som det finns gott om.

1 av 12 | Foto: JANNE DANIELSON (samtliga bilder i bildspelet)
FOTOGRAF JANNE DANIELSSON BERÄTTAR OM SINA BILDER FRÅN HAVANNA: ”Den gamla stadsdelen, La Habana Vieja, engagerar, väcker känslor och förundran.”

Se bildspelet!

Janne Danielsson/text & foto