Drick dig blå på Curaçao

Ingen annanstans är drinkarna så färgglada

RESA

Självaste regnbågen tycks blek i jämförelse med färgskalan som exponeras på Virginia Richardsons enkla disk. Hon säljer likör.

– Inget kan överträffa den här, säger hon och häller upp en neonblå godsak.

Vad annat dricker man på Curaçao?

Foto: sara ringström
Virginia Richardson serverar ett smakprov av likören blå curaçao. Sex dagar i veckan står hon vid kajen i stadsdelen Otrobanda i Willemstad och säljer sina flaskor till kryssningsturister.

Känner mig lätt bakis enbart vid anblicken av varusortimentet som står uppradat i ett torgstånd på kajen i stadsdelen Otrobanda i Willemstad.

Ljusbrun amaretto, snorgrön pistagelikör, mörkbrun kakaolikör, ilsket gul bananlikör, kaffe med mjölk-färgad likör med jordnötssmak. Och så flaggskeppet: blå curaçao.

Det är holländare som har lyckats prångla ut denna osannolika dryck över världen.

– Men bara här kan du köpa den äkta varan, försäkrar Virginia Richardson.

Sex dagar i veckan, året runt, står hon bland gatuförsäljarna och erbjuder sina läckerheter. Den här dagen kryllar det av amerikanska turister som har anlänt med kryssningsfartyget Adventures of The Sea till hamnen på Curaçao.

– Ärligt talat. Jag tror att amerikanerna lockas mer av pastellfärgerna än av smaken. Huvudsaken är att dom handlar, säger Virginia och skrattar ljudligt.

Ytterligare ett kryssningsfartyg anländer till kaj och kundtillströmningen gör att dottersonen Andy får hjälpa till att paketera flaskorna.

Curaçao-likören tillverkas av den lokala apelsinsorten laraha. På grund av dålig jordmån är apelsinerna närmast oätliga, men skalen lämpar sig för likör. Den äkta varan tillverkas i ett litet destilleri i Chobolobo, i stadsdelen Salina ett par kilometer öster om Willemstad. Här produceras bara cirka 2?000 liter likör per månad – det räcker inte till någon storskalig export. Destilleriet, med sin butik, är en turistattraktion i sig och tar emot besökare varje dag. Men det är billigare att köpa likören av Virginia Richardson i hennes gatustånd.

– Sju dollar (cirka 50 kronor) tar jag för en halvliter. I butiken på destilleriet luras turisterna att betala nästan det dubbla, fnyser hon.

Förlåt en fråga, men hur dricker man godast en blå curaçao?

– Med is. Mycket krossad is.

– Men det är aldrig fel att blanda i en skvätt apelsinjuice heller, säger Virginia Richardson.

Sture Olsson