Guide: ABC-öarna

- bo, äta, ta sig runt, gifta sig....

RESA

Därför: Romantisk atmosfär, sköna stränder, varmt vatten och vacker natur.

Bästa tid: Runt 30 grader varmt och 7–9 soltimmar per dag jämt. Regnperiod november–januari.

För vem: Alla romantiker. Aruba för den som gillar att göra ingenting. Bonaire för den som gillar att dyka, snorkla och andra vattenaktiviteter. Curaçao för den som vill uppleva det riktiga Karibien.

Kul kunskap: Kriminaliteten på Aruba är så låg att vapen inte är tillåtna. Inte ens för polisen.

Åka hit & runt

Charter: Finns inte.

Reguljärflyg: Holländska KLM har bäst förbindelser och flyger till Aruba och Bonaire varje dag, till Curaçao fem dagar i veckan. Pris från cirka 7 000 kr t/r beroende på säsong.

Ta sig runt: Mellan Aruba, Bonaire och Curaçao flyger bolagen Dutch Caribbean airlines och nystartade Royal Aruban. Enkel biljett cirka 1 500 kr. Boka på lokal resebyrå eller på nätet:

www.flydca.net

www.royalarubanairlines.com

Mellan Curaçao och Bonaire kan du åka båt, cirka 225 kr enkel, liksom till Venezuela. Glöm inte att du måste ha visum! Båtresan kostar cirka 400 kr.

Bo

Boendet är bra på alla öarna – men dyrt. Dubbelrum med pool och tillgång till strand från cirka 1 500 kr/natt. Lägenhet/bungalow för 2–4 personer cirka 8 000 kr/vecka.

Avila beach hotel, Willemstad, Curaçao. Elegant anläggning med skandinavisk ledning. Här semestrar den holländska kungafamiljen. Dubbelrum från 1 700 kr.

Hotel Kurá Hulanda, Willemstad, Curaçao. Restaurerad miljö från 1700- och 1800-talen med exklusiva antikviteter. Dubbelrum cirka 1 600 kr.

Spartips: På Bonaire kan du bo i privatrum från 150 kr per person och natt. På Curaçao är det billigare att bo inåt landet eller vid kusten i norr och öster, från 1 000 kr/rum och natt. Många har erbjudanden för bröllops- och smekmånadspar.

Äta/dricka

I städerna dominerar amerikansk snabbmat och restauranger med europeiskt och asiatiskt kök. Det karibiska köket hittar du främst ute på landsbygden. Räkna med 250 kr/person för restaurangmiddag inne i stan.

Tre bra tips: Papiamento, Aruba. Fem minuter med bil från Eagle beach. Fiskspecialist.

Charlies bar, nära S:t Nicholas, Aruba. Goda smårätter, mysigt. Dagens lunch cirka 100 kr.

Gamla marknaden, Willemstad, Curaçao. Bland det mest genuina du hittar på ön. Testa Arepa-pannkaka med squash och kanel. Eller kaktussoppa. Rätterna kostar kring 100 kr.

Ute sent

Det är inte för nattlivet du åker hit, men barer och diskotek finns på alla öarna. Störst utbud har Aruba, med kasinot som dragplåster. Det finns partybussar med sång, mat och dryck och stopp vid lokala vattenhål. The Tattoo är ett skepp som har middag och dans varje kväll.

ra/uppleva

Vattenaktiviteter dominerar utbudet. Fiske är stort i Karibien. Att hyra egen båt kostar cirka 3 000 kr för fyra timmar – men förhandla om priset!

Aruba: Gott om utfärder till kaktusdalar, stränder, jeepsafaris, museiturer och strandfester. Karneval från januari till påsk.

Bonaire: Dyk och snorkla bland över 250 fiskarter. Vindsurfing, segling och kanot.

Curaçao: Willemstad är med på Unescos världsarvslista med sina pastellfärgade hus i holländsk kolonialstil.

Strutsfarm finns cirka 10 km nordöst om Willemstad. Hatogrottorna, flamingor vid saltdammarna och Caracas bay-ön är spännande utflyktsmål.

Det finns 23 dykskolor.

Shoppa

Guld, ädelstenar, märkesvaror och elektronisk utrustning. Det mesta är exklusivt och dyrt.

Gifta sig här

Enklast är att anlita en bröllopskoordinatör, som ordnar allt runt omkring. Räkna med minst ett par tusenlappar. Senast sex veckor före ankomst måste du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd – det gäller även vittnen från Sverige. Vigseln måste ske i rådshus, fast du kan också arrangera en ceremoni på t ex stranden. Kostnad: Cirka 3 000 kr + stämpelavgifter 400 kr.

www.visitaruba.com/ facts/community/marriage.html

www.infobonaire.com/ weddings.html

www.wsc.an

ARTIKELN HANDLAR OM