Guide/Vieques

1 av 3
De flesta hyrvillorna har swimmingpool och sängar för fyra till sex personer.
RESA

Missa inte de självlysande algerna

SNABBFAKTA

Land: Puerto Rico, självstyre under USA.

Världsdel: Nordamerika.

Folkmängd: Cirka 10 000 (hela Puerto Rico 3,9 miljoner).

Tidsskillnad: –5 timmar (–6 sommarhalvåret).

Språk: Spanska, men nästan alla pratar också engelska.

Valuta: 1 US-dollar = cirka 8,25 kr.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.

Läs mer på nätet:

www.isla-vieques.com

www.enchanted-isle.com

welcome.topuertorico.org/city/vieques.shtml

www.viequestravelguide.com

PRISKOLL

71% (Sverige = 100)

Så mycket kostar:

En kaffe: 7 kr

En öl: 20 kr

Glas vin: 25 kr

Big Mac: Finns inte.

Taxi 3 km: Cirka 50 kr

Cd-skiva: Cirka 140 kr

VÄDER

Genomsnittlig dagstemperatur och antal regndagar.

GUIDE

Därför: Fantastiska stränder, självlysande alger, underbart klimat och ett vaggande lugnt karibiskt tempo.

Bästa tid: December till mitten av mars och mitten av april till juni. Juli–november är det orkansäsong, vilket visserligen gör boendet billigare och stränderna öde, men du riskerar att hamna i riktigt dåligt väder.

Mitten av mars–mitten av april infaller det amerikanska vårlovet ”spring break” och ön invaderas av universitetsstudenter från Puerto Rico och USA.

Vädret är typiskt för Karibien med enstaka regnsskurar under natten främst under vintermånaderna och ofta på eftermiddagen under sommarmånaderna.

För vem? Ryggsäcksturister, romantiska par eller barnfamiljer på jakt efter något udda.

Åka hit & runt

Charter: Nej.

På egen hand: Inget direktflyg finns, du måste byta plan en eller två gånger på vägen. Priexempel: 6197 kr t/r Stockholm–San Juan, Puerto Rico, via London och New York i slutet av januari. Hitta billigaste biljetterna på Destination.se

Flyg San Juan–Vieques med Cape Air eller Air Sunshine kostar cirka 1 200 kr t/r. Om du kommer in sent till San Juan finns ett bekvämt flygplatshotell med kasino.

Ta sig runt på plats: Bästa sättet att ta sig runt är med hyrbil. Eftersom ön är liten med liten konkurrens är det dyrt. Räkna med 350–500 kr/dygn. Trafiken är mycket lugn.

”Publicos” är taxibussar som åker vissa rutter eller ibland beställs så att de släpper av och hämtar upp på till exempel en strand för en realtivt billig peng. Det är bäst att be lokalbefolkningen om tips om pris och telefonnummer.

Bo

Det finns ett handfull enkla hostels som passar för ensamma resenärer eller par med sparsam budget och det finns små hotell/inns för dem med större budget. Billigaste sättet att bo är camping – det bästa är i hyrd villa.

Tre bra tips:

Bananas Guest House i hjärtat av den lilla ”turiststaden” Esperanza är enkelt och livligt med fin strand över gatan. Från 400 kr/dubbelrum.

Inn on the Blue Horizon, lyxigt litet hotell på en strand utanför Esperanza, från 800 kr/dubbelrum.

Villor finns i många prisklasser, från cirka 700 kr/vecka. Vårt hus hade tre sängkammare, stort vardagsrum, kök och pool, med standard som en lyxigare svensk sommarstuga. Pris cirka 11 000 kr–16 500 kr/vecka. Leta villor här:

www.isla-vieques.com/puerto-rico/villas.html

www.vieques-island.com/rentals

Äta & dricka

De enkla restaurangerna utmed strandpromenaden i Esperanza är trevliga. De serverar i princip vanlig amerikansk barmat. Hamburgare, mackor och annat enkelt men smakligt. Räkna med cirka 70 kr för en hamburgare med dryck. Man lägger dricks som i USA, 15–20 procent.

Göra & uppleva

Att göra så lite som möjligt är det bästa med Vieques, men de självlysande algerna är ett måste. Det finns gott om arrangörer i Esperanza. Turen börjar i skymningen och man paddlar i kajaker och/eller simmar i ”the bioluminescent bay”.

För dig som snorklar eller dyker finns det gott om korallrev utanför ön, en del nås lätt från stränder.

Sola & bada

Sol och bad är huvudaktiviteterna. Här finns över 40 stränder – de flesta helt fantastiska – och det är långt mellan badgästerna. Den största och mest populära stranden är Sun Bay.

Media Luna är en bukt med långrund strand – bra för barnfamiljer.

Navio, liten avskild strand med bra surfvågor.

Ute sent

Vieques är en lugn ö där inte mycket händer. Det finns inget riktigt nattliv, men turistbarerna i Esperanza kan vara trevliga att hänga på till stängningsdags, vilket oftast är före midnatt.

Shoppa

Ingen höjdare. Typiska souvenirer hittar du i butikerna i Esperanza.