Kryssa i Karibien - från budget till lyx

5 kryssningar i Karibien - från 2500 kr för en vecka

Foto: GETTYIMAGES
Akterdäck. Solen skiner. Utanför relingen breder det turkosblå Karibiska havet ut sig. Låter det härligt? Resa tipsar om fem kryssningar från budget till lyx.
RESA

Känn dig som en kryssningskung i Karibien.

Det låter lyxigt.

Men med nya budgetfartyget kan du besöka sex öar under en hel vecka för bara 2500 kronor.

Foto: AP
Monarch of the sea vid Sint Maarten.

Rederiet Easycruise lanserade budgetkryssningar i Medelhavet i somras. Nu under vinterhalvåret har fartyget flyttat till Karibien men konceptet är detsamma. Du köper två eller fler nätter ombord och betalar per dygn, från drygt 350 kronor. Men då ingår ingen mat eller dryck.

Men även på traditionella kryssningar har priserna pressats tack var hård konkurrens mellan rederierna. Attraktivare priser lockar också fler att kryssa på världens alla hav och Karibien är inget undantag.

-Vi har haft en dramatisk ökning de senaste åren. 2005 ökade svenskarna med 50 procent när det gäller kryssningar i Karibien och Medelhavet, säger Royal Caribbeans svenska försäljningschef David Malmberg.

Största orsaken tror han är att allt ombord är inkluderat i priset.

-Semesterformen passar svenskarna bra. "All inclusive" lockar mer och mer.

På deras hemsidor finns kampanjer med lockande priser. Har du is i magen kan du hitta riktiga vrakerbjudanden på lyxkryssningar. Viktigt är dock att noga läsa igenom vad som ingår i priset.

Normalt kan man räkna 1 000 kronor per dag, och det inkluderar mat och avgifter. Vi hittade flera sjudagars-kryssningar i februari från 4 000 kronor. Men tänk också på att flygresan till Karibien tillkommer, ofta runt 7000 kronor.

Bästa tiden för att kryssa är december till april, och det är då de flesta svenskar kryssar i Karibien. Hösten är lågsäsong, på grund av stormar och cykloner. Men några rederier kör året runt.

Fem kryssningar - från budget till superlyx

...eller flygluffa för 770 kr

Vill du upptäcka fler öar? Och få mer tid på stranden?

Då ska du flygluffa. Välj bland flera olika flygpass, och sy ihop din egen drömrutt.

Foto: AFTONBLADET BILD
Ta flyget till Sint Maarten.

Ted Kudinoff