”De-tech detox” nya sättet att semestra

Glöm dator, mobil och tv – och rensa hjärnan på resan

Foto: THINKSTOCK
På ögruppen St Vincent och Grenadinerna i Karibien erbjuds nu totalt avkopplad semestrar.
RESA

Nu finns semestern för dig som blivit beroende av alla dina elektroniska prylar.

Det är St Vincent och Grenadinerna i Karibien som erbjuder avgiftning i form av ”de-tech detox”.

Den lilla ögruppens turismmyndighet ligger bakom idén att få turister att helt logga av för att kunna, just det, koppla av.

Det hela blev till sedan en undersökning visat att 77 procent av de tillfrågade svarat att total avsaknad av elektronik skulle ha en ”befriande inverkan” på dem.

Två öar, Young Island och Palm Island, har valts ut för avgiftningssyftet.

Kostar minst 30 000 kr

Tre nätter på Young Island och fyra på Palm Island, utan tv på rummen och där dator och mobilförbud råder på stränderna, ska fixa det hela.

Men billigt är det inte. Resebolaget Black Tomato har satt utgångspriset till motsvarande 30500 svenska kronor. För ytterligare drygt 90000 kronor kan man också få en så kallad livsstilscoach med sig på resan. I fall man skulle frestas till ett elektroniskt återfall.

”Ska återerövra sina liv”

– Vi tänker bara hjälpa folk att återerövra sina liv från det ständiga kravet på att vara uppkopplad tjugofyra timmar om dygnet sju dagar i veckan, säger en talesman för St Vincent och Grenadinernas turismmyndighet.

– Livsrytmen här och den naturliga skönheten av vårt land kommer att ha rätt inverkan på besökaren och den han eller hon kommer tillsammans med. Man ska njuta här i stället för att bekymra sig över vad man borde göra hemma.

Den karibiska ögruppen är dock inte först i världen med konceptet. I USA finns redan hotell och semesterbyar som lockar med liknande ”logga av-semestrar”.