Här vill alla proffs samla damm

I Torontos hockeytempel hittar du Gretzkys första skridskor - och en svensk bandyklubba

1 av 3
Mats Sundin väntar på sin tur.
RESA

Ishockeyns högborg ligger i Toronto.

Här uppfanns antagligen spelet och här finns Hockey hall of fame - en helgedom tillägnad den isiga sporten och dess största stjärnor.

På holländska 1500-talstavlor spelas det boll med klubba på is. Men kanadensiska idrottshistoriker hävdar bestämt att den första gången en puck gled fram på isen var år 1860 i Kingston, 20 mil utanför Toronto. Och i Toronto ligger i dag kalenderbitarnas och de sportintresserades eget hockeymecka.

I Hockey hall of fame finns inte bara mängder av bilder, videoklipp och statistik om sportens storheter, utan även originaldräkter, gamla målvaktsmasker och stjärnornas skridskor. Som kuriosa finns också en svensk bandyklubba. Och naturligtvis har även Börje Salming en given plats här.

Ett måste för besökaren är Wayne Gretzkyutställningen. Inte nog med att gigantens första par skridskor (som han fick som tvååring) finns här, du kan även beskåda tröjan han bar då han slog Gordie Howes målrekord år 1994. Och klubban han sköt med. Och den legendariska pucken. Och nätet den hamnade i. Som en bonus visas också en mängd produkter som Gretzky gjort reklam för, från frukostflingor till golvur.

I ett valv står den första Stanley cup-bucklan, som delades ut 1892. Besökare kan låta sig fotograferas bredvid en kopia av den glänsande, åtråvärda bucklan.

Museets salar är sponsrade av diverse multinationella företag. Ett radioföretag låter dig i studiomiljö prova dina talanger som hockeykommentator.

I ett rum har en känd läsktillverkare satt upp en simulator där man med hjälp av avancerad datorteknik kan försöka sätta en puck bakom Dominik Hasek, eller prova på att stoppa ett slagskott från Mark Messier.

Guide/Hockey hall of fame

Mårten Frankby ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM