Mexikos skönaste häng

Mauricio är Yucatáns okrönte mattmästare

1 av 4 | Foto: JUPITER IMAGES
RESA

En handknuten, vacker hängmatta i starka färger är den ultimata souveniren från Mexiko.

Men kvaliteten varierar, och det är lätt att bli lurad på köpet.

I en liten, oansenlig butik i fiskebyn Puerto Morelos finns Yucatanhalvöns okrönte mattmästare.

Längs med den långa gågatan Avenida Quintana i Playa del Carmen ligger souvenirbutikerna på rad.

Här säljs färgstarka sjalar, brottarmasker och broderade väskor i indianliknande tyger – typiska souvenirer som vi förknippar med en resa till Mexiko.

Här finns också hängmattorna, de typiska knutna mattorna som mexikanerna själva sover i under varma nätter och som vi turister gärna köper med oss och hänger upp i skuggan hemma i trädgården.

Men att köpa en hängmatta är inte det lättaste. För det första måste den ju hålla och inte gå sönder. För det andra ska den vara bekväm att ligga i. Och till sist, vad ska man betala?

Lärde av farfar

I den lilla fiskebyn Puerto Morelos några mil norr om turistorten Playa del Carmen finns en man som har svaren på alla våra frågor.

Här, i en pytteliten affär vid byns hantverksmarknad, står Mauricio Soriano, 40, och säljer traditionella hängmattor av mycket hög kvalitet.

– Min farfar lärde mig att knyta hängmattor av sisalgarn. Han uppfann tekniken för 85 år sedan och i dag är jag en av få som för traditionen vidare, säger Mauricio.

Sisalgarnet, som liksom brännvinet mesqual utvinns från agaveplantan, har numera ersatts av nylontråd i de flesta hängmattor. Enligt Mauricio själv är han den enda som fortfarande både spinner själva sisaltrådarna och sedan knyter sina mattor för hand.

Ju tätare desto bättre

Ja, inte helt själv. I Mauricios familjeföretag arbetar ett tjugotal familjemedlemmar och släktingar med att tillverka mattor. En hängmatta för en person tar ungefär fyra dagar att knyta, en stor för en hel familj tar två veckor.

– De flesta mattor är naturfärgade, men om vi vill kan vi färga sisalgarnet i många färger genom att använda olika naturliga färgämnen, säger han.

Mauricio förklarar hur man går till väga för att avgöra om en matta är av bra kvalitet.

– Det är ganska enkelt, ju finmaskigare nät och tätare knutar desto bättre matta, säger han.

Beställ en blågul!

Han visar hur man enklast kontrollerar kvalitén genom att dra med knytnäven över mattan. Om handen inte går igenom hålen är det ett bra köp.

I affären hänger många olika typer av mattor i olika storlekar och färger. Det finns sittmattor som känns mer som en gunga och vackra, vita mattor med långa, konstnärligt klippta fransar.

Mauricio knyter mattor i olika färger och mönster och tar gärna upp specialbeställningar.

RESAs reporter trivs i en matta.

Vad sägs om en i favorit fotbollslagets färger – eller kanske som svenska flaggan? Här finns till och med hängmattor för katter.

– Den är min senaste uppfinning, säger Mauricio och skrattar. Jag försöker att hitta på nya saker hela tiden, det är mitt sätt att hålla traditionen levande.

FAKTA

Guide/Puerto Morelos

Åka hit & runt

Charter/paket: Ingen charter till Puerto Morelos, men alla stora arrangörer har charterresor till Playa del Carmen, eller Riviera Maya som resmålet även kallas. Puerto Morelos ligger mitt emellan Cancún och Playa del Carmen, längs med riksväg 307. Från stora vägen är det cirka två kilometer ner till stranden.

Prisexempel: 15 dagar på trestjärnigt hotell med Fritidsresor från 10198 kr/person. Se också listan här intill.

På egen hand: Inga direktflyg till Cancún från Sverige, flyg med en mellanlandning med till exempel Continental från cirka 6300 kr t/r.

Leta charter, sista minuten, flyg och hotell i Destinations bokningstjänst

Ta sig runt: Från flygplatsen går bussar eller delade minibussar, så kallade collectivos, med hög frekvens. Det kommunala bussnätet är väl utbyggt och det är lätt att ta sig mellan stränder och till de största sevärdheterna på Yucatanhalvön.

Bo

Puerto Morelos är en liten fiskeby som allt mer håller på att omvandlas till en turistort. Här finns en lång, vacker sandstrand, en båtpir och ett litet centrum med affärer, barer och restauranger. Både norr och söder om byn finns en hel del resorts, och inne i själva staden finns några hotell som ofta blir fullbokade under högsäsong.

Budget: Posada El Moro är ett enklare budgethotell med centralt läge. Vissa rum har kokvrå för självhushåll. Dubbelrum från 410 kr/natt.

www.posadaelmoro.com

Mellan: Ett prisvärt lägenhetshotell med bra läge är Suites Arrecifes som ligger nära centrum vid stranden. Dubbelrum från 720 kr/natt.

www.haciendamorelos.com

Lyx: Två kilometer norr om centrum ligger Ceiba del mar, en av Riviera Mayas finaste hotell. Det är en stor lyxresort med egen, privat strand, högklassig spa-anläggning och fin gourmetrestau rang. Dubbelrum från 3100 kr/natt.

www.ceibadelmar.com

Hotel Sotavento & Yacht Club, i Cancún. Prisexempel 315 kr för ett dubbelrum i januari.

www.destination.se

Så mycket kostar mattan

Tålamodskrävande handarbete.

Ungefärliga priser för en hängmatta från Mauricio Soriano:

Enkelmatta: 300 pesos (cirka 170 kr)

Dubbelmatta: 500 pesos (cirka 290 kr)

Familjematta: 800 pesos (cirka 460 kr)

Ladda ner resguider till Mexiko: