Häng med till Mexiko – och campa

1 av 5
SKÖNT BUDGETHÄNG Pierre Buschy, 26, från Schweiz bor på hängmattecampingen La Ruina i Playa del Carmen. ”Nu när jag bara ligger och slappar så brukar jag ligga rakt upp och ner, men när man sover lägger man sig diagonalt. Då blir mattan större och man sover bekvämt, förklarar han.
RESA

Drömmer du om vajande palmer, kritvit sand och turkost vatten?

Låt inte en skral semesterkassa hindra dig – i Playa del Carmen i Mexiko finns sovplatser även för den med liten budget.

På campingen La Ruina sover du i en hängmatta direkt på stranden.

Ett kort kokosnötskast bort ligger Playa del Carmens breda gågata, där kryssningsturisterna stundtals väller fram som gräshoppssvärmar på jakt efter tröjor med glada grodor, silversmycken, brottarmasker och andra typiskt mexikanska souvenirer. Men nere på den långsträckta stranden är stämningen en annan.

Här ligger soldyrkare i lugn och ro och lyssnar till de mjuka vågorna som slår in mot den vita, varma sanden. Bakom några palmer och på andra sidan en bred portal öppnar sig en innergård där lugnet om möjligt är ännu större. Här ligger La Ruina, Playa del Carmens enda strandcamping.

”Man sover bekvämt”

Gården ramas in av låga, rosamålade huslängor med några enkla rum, och lite var stans i sanden står tält uppslagna. Men La Ruina är inte som en vanlig camping. De flesta som kommer hit sover inte i tält, utan i hängmattor.

Under ett provisoriskt tak hänger flera färgglada mexikanska hängmattor på rad.

I en av dem ligger Pierre Buschy, 26, från Schweiz och slappar.

– Vi är tre stycken som delar ett av de minsta rummen. Så en av oss måste alltid sova i hängmattan, säger Pierre.

Han påstår att det är väldigt bekvämt att sova i hängmattan, tvärtemot vad man kanske kan föreställa sig.

– Nu när jag bara ligger och slappar så brukar jag ligga rakt upp och ner, men när man sover lägger man sig diagonalt. Då blir mattan större och man sover bekvämt, förklarar han.

Fler myggbett i city

Pierre har varit i Whistler i USA i flera månader, officiellt för att lära sig engelska och inofficiellt för att åka skidor. Men den senaste månaden har han rest runt i Honduras, Guatemala och Mexiko.

– Nu börjar pengarna ta slut så att bo så här är perfekt, säger Pierre.

Det här med att sova i en hängmatta känns ju väldigt romantiskt och bohemiskt och härligt, men jag kan inte låta bli att fråga Pierre om han inte blir vansinnigt myggbiten efter en natt i mattan.

– Nej, absolut inte. Det fläktar alltid skönt här nere på stranden så det finns knappt några myggor alls. Jag fick många fler myggbett i Mexico City.

En hundralapp per natt

I en annan del av gården står en iglooliknande liten byggnad med indianinspirerade målningar. Det är en ångbastu, och enligt gammal mexikansk tradition renar den kropp, själ, ande och sinne. Ceremonin, som kallas Temazcal, härstammar från aztekernas tid och inkluderar såväl ångbad som mässande och trummande.

– De håller på nästan varje kväll, säger Pierre. Det är bara att komma förbi.

Om varken läget på stranden, hängmattorna eller uråldriga ceremonier lockar, ja då finns ytterligare ett väldigt bra skäl att bo på La Ruina. Nämligen priset. En hängmatteplats kostar bara en hundralapp per natt.

– Visserligen finns det något billigare vandrarhem, men då sover man ju i ett litet, varmt och mörkt rum. På La Ruina sover du direkt på stranden, säger Santos Eli Gio, manager för La Ruina.

FAKTA

3 andra udda boenden

Capsule Inn

Inget för den klaustrofobiska, men japanska affärsmän hyllar kapselhotellen i Tokyo. På Capsule Inn låser du in dina prylar och kryper in i den lilla sovkapseln. Varje kapsel har platt-tv. Ca 335 kr/natt.

www.capsueinn.com

Dog Bark Park Inn

På det här excentriska bed & breakfaststället i Cottonwood, Idaho, USA, bor man bokstavligt talat i en hund. För ca 720 kr får två personer hunden för sig själva.

www.dogbarkparkinn.com

Tree House Lodge

Fyra små hus har byggts i harmoni med naturen och det är lika nära till havet i Gandoca-Manzanillos vildreservat som det är till den tropiska skogen, med massor av djur- och fågelliv.

www.costaricatreehouse.com

Restips

Charter: Stockholm–Playa del Carmen, 15 dagar, 3-stjärningt hotell. Avresa 13 jan, Fritidsresor, 12 648 kr*.

Endast flyg: Stockholm-Playa del Carmen, Avresa 10 jan/hemresa 24 jan, British Airways, 6 459 kr*.

*Se aktuella priser på www.destination.se

Cecilia Billgren