USA skjuter upp krav på nya pass

Gamla passen gäller – åtminstone ett år till

RESA

Av rädsla för kaos vid gränserna skjuter USA upp de nya passkraven.

– Om Sverige ansöker om uppskov kommer vi att acceptera de gamla blå passen i ytterligare ett år, säger Keith Peterson på amerikanska ambassaden i Stockholm.

Från och med 1 oktober i år var det tänkt att bara personer med maskinläsbara pass skulle få tillåtelse att resa in i USA utan visum.

Nu skjuts kravet upp.

Svenska USA-resenärer behöver inte byta ut sina gamla pass på ett tag, utan såväl blå som röda pass tillåts i ytterligare ett år.

Vill ha turister

– Vi vill ju att turister och affärsmän ska komma till USA. De nya reglerna riskerade att skapa problem och kaos på flygplatser och vid gränser, säger Keith Peterson, pressattaché vid amerikanska ambassaden i Stockholm, till Aftonbladet Resa.

Det var USA:s Homeland Security-departement som ett led i många anti-terroriståtgärder ställde kravet på att resenärer som tillåts resa in i USA utan visum måste ha ett pass som går att läsa maskinellt.

Svenska medborgare som ska turista i USA i max tre månader är bland de som inte behöver ansöka om visum. Men när kravet på maskinellt avläsbara pass offentliggjordes uppstod förvirring.

Svenska myndigheter hävdade att även de blå passen från mitten av 1990-talet fungerade medan amerikanerna sa nej. Nu har de amerikanska myndigheterna backat. Allt Sverige behöver göra nu är att ansöka om dispens.

Ögonavläsning

Från oktober nästa år krävs däremot pass som går att läsa i gränskontrollernas maskiner.

De nya röda EU-passen uppfyller det kravet – än så länge. Men den 26 oktober 2004 kommer ytterligare regler från USA. Då handlar det om att så kallad biometrisk information, till exempel fingeravtryck eller ögonavläsning, måste finnas i passen.

– Men det behöver inte innebära helt nya pass, utan det kan räcka med ett tillägg på en sida, säger Keith Peterson på USA:s ambassad.

Svenska passmyndigheter vet ännu inte hur man kommer att förhålla sig till de nya kraven.

Väntar på besked

– Vi väntar på besked från flygbolagens internationella organisation ICAO (International Civil Aviation Organization) som ska komma med nya passdirektiv under hösten, säger Bibbi Allbratt, som arbetar med passfrågor vid Citypolisen i Stockholm.

– Det antas bli aktuellt med biometrisk information i passen, men hur de ska se ut och på vilket sätt det kommer att genomföras är inte bestämt.

Håll koll på reglerna

Vilket innebär att det är fortsatt klokt för hugade USA-turister att hålla sig uppdaterade på vilka regler som gäller. Att bli stoppad vid gränsen i USA och tvingas vända och åka hem, är ingen kul start – eller som det blir, abrupt avslutning – på semestern.

Niklas Smith

ARTIKELN HANDLAR OM