Priskrig på flyg till heta USA

Fyra nya direktlinjer i vår

RESA

Från ett flygbolag till sju på ett och ett halvt år.

Direktlinjerna från Skandinavien till USA blir allt fler – och hetaste resmålet är New York.

– Det större utbudet gör att priserna pressas nedåt, säger Anders Persson, marknadschef på USA-specialisten Swanson’s.

Antalet resenärer från Sverige till New York ökade med 80 procent förra året, mer än något annat resmål i hela världen. Orsakerna till USA-febern är flera.

Effekterna av 11 september har klingat av, dollarn är billigare än för några år sedan och det finns ett uppdämt behov av resor till USA.

– Resandet börjar nå samma nivåer som före terrordåden. Och jag tror att det kommer att fortsätta att växa, säger Riku Helminen, Sverigechef på Finnair.

Första konkurrenten

Men även de många lågprisflygbolagen i USA har del i utvecklingen. Eftersom de stora jättarna har svårt att konkurrera på inrikeslinjerna i USA, öppnar de i stället interkontinentala linjer, många gånger till Europa.

– De får sysselsättning för planen och personalen och får dessutom ökad inrikestrafik till och från sina knutpunkter. Continental har öppnat 22–23 nya europeiska destinationer. Delta är på väg att göra samma sak, säger Mats Sigurdsson, chef för flygmarknad på Luftfartsverket.

I november 2004 började Malaysia Airlines att flyga Kuala Lumpur–Arlanda–New York.

– Det var den första konkurrenten till SAS USA-linjer, säger Mats Sigurdsson.

Sedan dess har även Continental och Finnair öppnat linjer till USA. Till sommaren kommer dessutom US Airways och från Köpenhamn börjar dessutom både Delta och Continental att trafikera USA.

Kostar kring 4 000 kronor

– Mer kapacitet innebär nästan alltid att priserna går ned. Det kommer absolut att vara attraktiva priser. Allt annat skulle förvåna mig, säger Mats Sigurdsson.

I höstas gick det att få en tur- och returresa till New York för under 3 000 kronor. Riktigt där är inte priserna ännu.

– Finnair hade en kampanj på 4 000 kronor för ett tag sedan. Och jag kan säkert säga att det kommer nya kampanjer inom de närmsta veckorna, säger Riku Helminen.

Men det som sparas på flyget, förloras på hotellen.

– Även hotellens bokningar är tillbaka på normala nivåer och då har de passat på att höja priserna, framför allt i New York, säger Anders Persson.

Billigaste resorna till USA just nu:

Bo Svernström