Entré till USA: 10 dollar

EU rasar mot planerna på ny avgift för svenska turister

RESA

USA vill locka turister – med en extra inreseavgift.

Något som snarare kan skrämma bort resenärerna, anser EU.

USA planerar att införa en avgift på 10 dollar för alla resenärer med moderna svenska pass som vill in i USA. Avgiften är tänkt att finansiera USA:s program för att locka fler européer till Landet. Frågan är dock om inte avgiften får motsatt effekt.

– Bara i "Alice i underlandet" kan en böter införas för att stödja den aktivitet som ska bötesbeläggas, säger John Burton, EU-kommissionens ambassadör i Washington, till BBC.

Pengar för att utbilda turister

USA-representanten William Delahunt slår ifrån sig EU:s kritik.

– Det här är en storm i ett vattenglas, säger han.

Pengarna är tänkta att finansiera ett projekt som bland annat ska utbilda turister i hur man gör för att "on line"-registrera sig inför USA-resan. Avgiften gäller resenärer från länder i det så kallade Visa Waiver-programmet där Sverige ingår.

Gratis i dagsläget

Det är sammanlagt 35 länderna i Visa Waiver-programmet, bland annat Frankrike, Tyskland, och Japan. Pass från dessa länder är elektroniskt avläsbara. Alla vinröda svenska pass är av det maskinavläsbara slaget vilket gör att vi i dagsläget kan resa på semester till USA i upp till 90 dagar utan kostsamt visum.

I dagsläget krävs dock att resenärer med svenska pass ska registrera sig på webbsidan https://esta.cbp.dhs.gov minst 72 timmar före avfärd till USA. Det är i samband med denna procedur den nya avgiften eventuellt kommer att införas.