Billig dollar ger fyndläge i USA

Spara tusenlappar på allt från prylar till kläder

Foto: AP
Det är inte bara elektronik du kan fynda i USA just nu. Med den låga dollarkursen kan du unna dig något fint till jul från exempelvis det stora varuhuset Macy´s (bilden).
RESA

Julshoppande svenskar dras till USA.

Dollarn är på den lägsta nivån på mer än två år och väntas bli ännu billigare.

Det bäddar för fynd av bland annat teknikprylar.

– Nu när dollarn är så pass billig är det mesta billigare på andra sidan Atlanten – allt från skor till smink och leksaker. Dessa produkter behöver man ju inte heller vara rädd för att de inte ska fungera i Sverige, säger Victor Dahlborg från prisjämförelsesajten Pricerunner.

Billigare dollar

Dollarn har nått de lägsta nivåerna mot den svenska kronan sedan i september 2008. I morse kostade en dollar under 6,90 kronor hos valutaväxlingsföretagen, och den väntas bli omkring 50 öre billigare under de närmaste månaderna.

– Vi tror att dollarn kommer att fortsätta försvagas, säger Stefan Mellin, analytiker på Danske Markets.

Deras prognos är att dollarn under de närmaste tre till sex månaderna går ner till omkring 6:20 kronor.

Ökat resande

Etraveli, som bland annat driver nätresebyråerna Supersavertravel och Seat24, märker av att resandet till USA ökar. New York är den amerikanska destination som ökar mest – med omkring 15 procent jämfört med i fjol.

– USA har ökat med drygt tio procent jämfört med föregående år. Även andra dollarberoende destinationer har ökat extremt mycket. Till exempel har Buenos Aires ökat med 60 procent, säger Marléne Wallberg, marknadsdirektör för Etraveli.

Fynd till jul

Den billigare dollarn bäddar för fynd för den som besöker USA inför julen. Apples läsplatta Ipad kostar till exempel cirka 3 500 kronor i USA, jämfört med cirka 5 300 kronor i Sverige, enligt en prisjämförelse från Pricerunner.

– Ska du resa till New York före jul finns det vissa klappar som du kan göra fynd på. Men man bör vara observant och kontrollera om produkten går att använda i Sverige samt om garantierna gäller utanför USA, säger Victor Dahlborg på Pricerunner.

Tänk på tullen

Samtidigt bör man ha koll på vilka tullregler som gäller. Vissa produkter är tullfria, till exempel digitalkameror. EU höjde 2009 gränsen för vad man får föra in tullfritt från ett land som inte är med i EU till 4300 kronor.

Men den som köper en dyrare produkt än så ska alltså betala tull.

Ladda ner guider!

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM