Här finns en strand för alla

15 soliga tips på Hawaii

1 av 3
Härliga stränder för allehanda vattenlekar hittar du lite varstans på Hawaii.
RESA

Hawaii är för många sinnebilden av ett paradis. Och som besökare lär du inte bli besviken.

Här möts du av vajande palmer, pudervit sand, korallrev och magiska solnedgångar.

Men också av en varm och välkomnande stämning som är svår att hitta på andra platser.

Hawaii är en mytomspunnen ögrupp och på många sätt fantastisk. Mitt i Stilla havet, med sex timmars flygresa till närmaste fastland, är det långt borta från allt.

Ändå finns här en spännande mix av allt det bästa USA har att erbjuda kombinerat med en härlig söderhavskultur och tydliga asiatiska influenser, inte minst på maten.

Men Hawaii sjuder också av vanligt liv och vanliga människor.

Urbefolkningen bor i tält

Halvsjaviga höghusområden, affärsfolk i slips som stressar från kaffebaren till jobbmötet, ”soccer moms” som skjutsar sina barn till träningen, militärer som hårdtränas för att åka på uppdrag runt om i världen. Och så den hawaiianska urbefolkningen som under lång tid förvägrats tala sitt modersmål och tvingats bort från sina attraktiva landområden. Många av dem lever i dag i tältläger på den lokala stranden.

Självklart handlar mycket om sol och bad i detta tropiska paradis. Alla tänkbara sporter utövas på stränderna och i vattnet runt om öarna.

Ring surf-o-fonen

Surfing är närmast en nationalsport och de hawaiianer och turister som inte kan eller vill surfa själva beger sig ändå till stranden för att trollbindas av de skickliga surfarna, vågorna och stämningen. Men innan man ger sig ut ringer man förstås ”surf-hotlinen” för en aktuell vågrapport.

Att dollarn är billig just nu gör sitt till för att förhöja reseupplevelsen. Semesterkassan räcker längre och ger mer utrymme för att äta gott, shoppa och åka på spännande aktiviteter.

Aloha! Welcome to Hawaii.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Pål Magnusson/text & foto

ARTIKELN HANDLAR OM