Vilken är Floridas bästa nöjespark?

Aftonbladet Resa sätter betyg på Disney World och Universal Studios

Foto: DISNEY och UNIVERSAL
Snälla Disney mot lite tuffare Universal – två av Floridas främsta turistattraktioner.
RESA

För familjer som drar till Florida på semester är ett besök på åtminstone någon av världens två största nöjesanläggningar ett måste. Annars riskerar barnen att säga upp bekantskapen med sina föräldrar.

Aftonbladets testpatrull lät Disney World gå en match mot Universal Studios under tre intensiva dygn.

Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson testade Disney och Universal ihop med sina barn, åtta respektive nio år gamla.

Det heter ju semester. Men de som naivt liksom bara släntrar iväg till Disneys eller Universals nöjesparker, är hopplöst körda.

För att på ett vettigt sätt hinna med så många attraktioner som möjligt krävs noggranna förberedelser och en närmast militär strategi.

Gör upp en åkplan

Några grundregler: undvik, om möjligt, helger. Om barnen är lite större och har ork, utnyttja att det är kvällsöppet, för då har många av småbarns­familjerna dragit hem.

Skaffa broschyrer (eller läs på nöjesparkernas hemsidor) i förväg, så ni vet vilka av alla attraktioner ni är mest intresserade av. I och kring ­Orlando finns broschyrer på allt från ­hotell till McDonald’s, bensinmackar och livsmedels­affärer.

Köp dig in i gräddfilen

I Disney-­parkerna kan man trycka ut så kallade Fastpass-biljetter. Då får man en angiven tid att komma tillbaka på och går då förbi kön.

I Universal-parkerna köper man sig förbi kön. Rätt dyrt, mellan 150 och 300 kronor beroende på dag och årstid. Men det är väl använda pengar. De populäraste attraktionerna har från lunchtid annars köer på uppåt en timme.

Utbudet i nöjesparkerna är så stort att de väl egentligen är snudd på fem plus i betyg, allihop.

Men allt är inte på topp, visade det sig efter tre intensiva dygn där vi åkte så många attraktioner vi orkade. Det belv totalt 40 stycken som vi satt betyg på.