Guide: Orlando

- fakta, adresser, tips

RESA

Därför: Världens största lekplats där många spektakulära nöjesparker ligger nära varandra.

Bästa tid: Året om. Under sommaren kan temperaturerna dock vara höga och temaparkernas köer långa.

För vem? För alla som känner sig unga – till åldern och/eller till sinnet.

Absolut inte: I centrala Orlando är det utegångsförbud efter midnatt om du är under 18 år.

Bra att veta: Leta efter rabattkupongshäften som finns på hotellen och restaurangerna. De kan ge allt från saftiga rabatter i affärer till gratis drinkar på barerna och förätter på restaurangerna.

Åka hit & runt

Charter: Fritidsresor, Always och Ving har resor till Orlando, flyget landar i Fort Lauderdale eller Miami. Prisexempel: två veckor i februari, del i dubbelrum fr 9300 kr/person (Ving).

Många arrangörer säljer paketresor med reguljärflyg hit, t ex Swansons och Globetrotter.

På egen hand: Från 4500 kr t/r med Icelandair via Reyk­javik (februari). Många andra bolag, t ex SAS, har biljetter med priser som börjar några hundralappar högre, men kampanjpriser förekommer ofta.

Ta sig runt: Egen bil är bekvämt. De flesta biluthyrningsfirmor finns på flygplatsen, men bokar du hemifrån kommer du oftast billigare undan. Prisexempel: Holiday Autos, mellanklassbil i tio dagar från ca 2500 kr.

I Orlando finns även lokalbussar med företaget Lynx som går regelbundet.

www.golynx.com

Från många hotell går direktbussar till de största nöjesparkerna.

Bo

Orlando har mängder av hotell att välja bland, många ligger i närheten av nöjesparkerna och det går att få tag på dubbelrum för under 500 kr. Nöjesparkerna har ofta egna hotellområden, bor du där får du gratis inträde till temaparken den tillhör.

Tips: Holiday Inn Main­gate West med dubbelrum från 500 kr, inklusive­ busstransfer till temaparkerna. Adress: 7601 Black Lake Road, Kissimmee. &+14073961100.

Du hittar fler hotell på:

orlando.hotelguide.net

Äta/dricka

Snabbmatsrestauranger finns i vart och varannat gathörn, men det finns ett stort utbud av annat för den som önskar. Orlando har också fina skaldjursbufféer som är väl värda sitt pris.

Tips: Boston Lobster. Ät så mycket du orkar av skaldjursbuffé för 29 dollar (ca 215 kr). Adress: 8731 International Drive.

Göra/uppleva

Orlandos upplevelse koncentreras framför allt till temaparkerna, bara Disney har fyra olika, däribland ”djurfarmen” Animal Kingdom och Disneys till ytan största park, Magic Kingdom (40 hektar). Men visst finns det annat om man har tid och ork över. Old Town, söder om stadsdelen Kissemee, är uppbyggd som en 50-talsstad med barer, restauranger och tivoli. Har varje kväll en veteranbilsparad genom staden.

Winterpark, strax norr om downtown, är Orlandos finaste med flotta hus, rena gator och dyra designaffärer.

Shoppa

USA har sällan centrumkärnor med butiker, här koncentreras istället shoppingen till ”malls”, det vill säga köpcentrum, som har allt från kläder till elektronik. I Orlando kan du också hitta en del outlet-malls som har prissänkta varor. Längs International Drive finns en hel del affärer att besöka.

Tips: Belz Outlet, Outletvaruhus med märken som Levis, Dockers och Nike.n

Pleasure Island - för 145 kronor får du tillträde till alla uteställena

Coverbandet Stormbringer spelar på gatan.

Universal Citywalk - här kan du dansa till tonerna av Bob Marley

Hanna Nilsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM