Florida - världens största lekplats

Från kanalernas Fort Lauderdale till flådiga Miami

1 av 4 | Foto: BÖRJE THURESSON
På USA:s soldränkta kust, Miami Beach, samsas soldyrkarna och surfarna.
RESA

Det är tidig förmiddag och Fort Lauderdale börjar sakta vakna till liv.

På uteserveringarna längs Beach Boulevards södra del dukas de första borden och i butiksfönstrerna på huvudgatan Las Olas Boulevard vänds skyltarna från Closed till Open.

Trafiken är däremot inte segstartad. Det eviga mullret av bilmotorer hemsöker hörselgångarna oavsett var man befinner sig, oavsett tid på dygnet.

Avstånden är stora och kollektivtrafiken inte på långa vägar så effektiv som vi svenskar är vana vid.

Temperaturen har gått över 25-gradersstrecket och palmerna, som står som gränspoliser och delar beachen från staden, böjer sig lätt av den ljumma men kraftiga vinden.

Den gyllene sanden sträcker sig mil efter mil längs Atlantkusten och slukas vid vattenbrynet av de höga vågorna.

Vid den livligaste stranddelen, intill The Strip, har de första soldyrkarna spridit ut sina badlakan och smort in sig med hög skyddsfaktor. Pustar av kokos och vanilj når våra näsborrar när vi går längs vattenbrynet.

Vid ett badvaktstorn är livräddaren Steve Bean i färd med att trycka ner varningsflagg i sanden. Med sina röda shorts och vita t-shirt ser han ut som hämtad ur tv-serien Baywatch.

- Flaggorna visar vilken vindstyrka det är, andra flagg varnar för andra saker. Till exempel hajar, säger han.

Hajar?

- Det är ytterst sällan de kommer för nära, men vi ser om de gör det och hinner varna folk i tid, försäkrar Steve och lägger till att ingen hajolycka har drabbat just denna strand.

En bit bort har en koloni med fiskmåsar samlats. Anledningen till sammankomsten är tvillingarna Kayia och Damari Grimes som glatt förser fåglarna med majschips.

- De älskar det här, vi bor i Ohio och så långt ifrån stranden man kan komma, säger mamma Kim.

Hennes man Jason är uppväxt i Fort Lauderdale och familjen kommer hit varje år på semester.

- Vi kommer framförallt hit för stränderna och för att hälsa på min familj. Här finns också bra fisk- och skaldjursrestauranger, säger Jason Grimes.

Stränderna är inte det enda Fort Lauderdale har att erbjuda. Det är inte för inte staden fått smeknamnet USA:s Venedig.

Här finns nämligen över 500 kilometer kanaler som grävdes i början av 1900-talet . Landtungorna mellan kanalerna kallas The Isle och är i dag stadens mest attraktiva bostadsområde.

Vid kvarteret Riverfront i slutet av Las Olas Boulevard hoppar vi på en turbåt som i en och en halv timme ska guida oss runt på vattenvägarna och det som kallas "The Millioners Row". Vi förstår snart varför.

Båten tuffar förbi lyxvillor som de flesta av oss bara kan drömma om. Under tiden berättar guiden Jim om husen och hur mycket de kostar. Det handlar om 300 miljoner kronor - och uppåt.

- Det finns folk med pengar här, riktigt mycket pengar, säger Jim till oss när han pausar i guidningen.

Han tror däremot att priserna börjar nå ett tak då flera hus står tomma.

- Det är som Butterfly House här borta, det är byggt med all tänkbar lyx och hela 15 badrum. Det har stått tomt i fem år, priset har gått ner från 320 till 200 miljoner.

Jim återgår till högtalaren och berättar vidare om den gröna villan där filmen Cape Fear spelades in, huset där Demi Moore bodde under inspelningen av filmen Striptease och om huset som Sonny köpte till Cher på 70-talet.

Det känns som att ha smygtittat in i den amerikanska drömmen, där pengar i överflöd, överdådiga lyxbyggen och enorma båtar är symboler för välgång.

När vi klivit i land hamnar vi av en slump i kvarteret Himmershee Village, strax bakom Riverfront. Vanligtvis vaknar området till liv när solen gått ner och när det vankas kvällsnöjen.

Men i det pittoreska kvarteret runt 2nd Street hittar vi till vår stora glädje kaféet Two street coffee garage.

Vi slår oss ner i mjuka fåtöljer och pausar med det godaste kaffet vi druckit sen vi kom till USA.

- Vi rostar det själva, ler servitören Steve när han ser våra nöjda miner.

Eftermiddag blir kväll. Shopping avverkas på Las Olas Boulevard, gigantiska middagar trollas fram på restaurangerna och nattsuddarna drar sig mot Beach Boulevard och Himmershee Village. Fort Lauderdale är redo för ännu en lång natt.

När vi nästa dag beger oss söderut mot Miami Beach är vädret inte lika inbjudande, gråtunga moln dansar envist på himlavalvet.

Miami har länge tampats med hård kriminalitet och under 1980-talet var det inte ovanligt att turister blev rånade i sina bilar mitt i rusningstrafiken.

Tv-serien Miami Vice, där Don Johnson jagade skurkar och avslöjade drogkarteller, fick på sina håll kritik för att förvärra den redan svarta bilden av Miami. På andra håll menade man det motsatta - att serien förskönade läget i staden.

Hur som helst. Kriminaliteten har blivit mindre, eller mindre synlig, och turister är inte längre lika givna rånoffer.

Vi beger oss till South Beach som beskrivs som stadsdelen med högst trendfaktor, en plats där exhibitionister åker inlines vid Ocean Drive, där kroppsbyggare spänner musklerna på strandgymen och där modefotograferingarna avlöser varandra.

När vi kommer hit ser vi ingetdera. Ocean Drive är näst intill folktom och det är glest mellan badlakanen på stranden.

- Om solen varit framme hade det varit fullt med folk. Miami är Floridas samlingspunkt för de vackra och berömda, förklarar Melissa Schubert på Mangos tropical café på Ocean Drive.

- Men å andra sidan, folk har nog inte vaknat än, nattklubbarna har ju nästan precis stängt.

Klockan är elva på förmiddagen.

En bit bort roar sig Carlos Roldan med att låta förbipasserande fotograferas med papegojorna Clinton och Monica.

- Man måste ju ta tillvara på den amerikanska historien, skrattar Carlos och syftar på fåglarnas namn.

- Miami är speciellt. Många kommer hit, jobbar på kaféer och restauranger i hopp om att bli upptäckta och de gör vad som helst för att synas.

South Beach är förutom stränderna, sina många kaféer, barer och restauranger mest känt för art deco-distriktet.

Likt en färgpalett i pastellgrönt, rosa, gult och blått ligger byggnaderna sida vid sida och symboliserar stilen som växte sig stark världen över under 1920- och 30-talet.

På Art Deco Information Center berättar en expedit att vi kan få köpa en guidad tur. På kassetband.

- Det tar en halvtimme, ni får låna hörlurar och en bandspelare, säger hon släpigt innan hon fortsätter att bläddra i en veckotidning.

Vi avböjer och väljer att gå runt och fasadtitta på egen hand. Efter en stund går vi vidare för att kolla shoppingmöjligheterna på parallellgatorna Collins Avenue, Washington Avenue och Lincoln Road. Det är inte särskilt svårt att få tiden att gå i detta myller av kläd- och elektronikaffärer och det oändliga utbudet av restauranger.

Den som tror att USA bara handlar om snabbmat lär bli överraskad.

Här, liksom i övriga Florida, är menyerna lika varierade som människors klädstilar. Varje portion är förvisso tillagad för att räcka till fyra personer, men ingen kräver att du ska trycka i dig allt på tallriken. Doggybagen finns alltid till förfogande.

Under eftermiddagen lättar molnen och solen steker med en gång. Som om någon tryckt på en knapp förvandlas South Beach från folktom till folkvimmel. Det blir kö till kafé- och restaurangborden och vid en av motionsstationerna vid stranden flexar inoljade muskelknuttar bakom mörka solglasögon.

Små pusselbitar börjar falla på plats i bilden av det hektiska och populära Miami Beach.

Efter en matpaus strosar vi längs den pittoreska gågatan Lincoln Road och träffar Pia Sjöberg och Therese Hamrén Johansson från Stockholm.

- Det är fantastiskt här. Stämningen, stranden, folket och maten. Det bästa är nog att hyra bil, då får man se lite mer, säger Pia.

Planen för vännerna är att spendera nio dagar i Miami, sedan går resan vidare till New York.

Pia har varit i Miami tidigare men för Therese är det första gången i det stora västlandet.

- Allt är stort och nu när dollarn är låg är det otroligt billigt. Jag tycker om shoppingen och stranden. Och maten. Man blir så mätt av alla stora portioner, skrattar Therese.

Framåt kvällningen plockas de lokala gratistidningarna fram. Här får man veta vilken bar och nattklubb som är hetast för tillfället. Strandraggarna drar sig mot Ocean Drive, vattenflaskor byts mot ölglas och South Beach gör sig redo för nattlivet.

Vi får veta att temperaturen i Sverige närmar sig nollan. Nöjt tittar vi upp på den skymmande himlen och konstaterar 26 grader varmt.

Hanna Nilsson