På safari i Disneys djungel

Lejonkungen samsas med riktiga lejon på Animal Kingdom i Orlando

1 av 9
Andrew och Lisa Smith med dottern Angelina.
RESA

För 40 år sedan var Orlando en sömnig småstad omgiven av apelsinodlingar. Men så kom Walt Disney till stan.

I dag är Orlando världens största lekplats, här finns nu över tio stora nöjesparker.

Resa har besökt den senaste fantasivärlden i Disneys regi: Animal Kingdom.

Herr Disney satte onekligen trenden när han öppnade porten till sitt första fantasiland i Orlando 1971. Andra följde snart i hans fotspår, såsom Universal Studios, Sea World och Wet"n"Wild. Tillsammans gör de staden till den mest nöjesparkstäta i världen. Eller världens största lekpark.

Med en karta över Animal Kingdom i högsta hugg beger vi oss mot området Africa. En jeep ska föra oss runt i den "afrikanska" vildmarken.

Disneys känsla för detaljer blir med en gång tydlig. När bilen kör förbi slätter med betande gaseller, träddungar med vilande lejon och vattendrag där flodhästar söker svalka är det som att befinna sig mitt på savannen.

Passagerarna är hänförda, en japansk familj fotograferar för fulla muggar och barnens ögon är stora som tekoppar.

När den halvtimmeslånga safarin är över går vi vidare mot Mombasa Place - ett torg där afrikanska musiker med färgglada dräkter dansar och sjunger i takt till bongotrummor.

- Vi har försökt återskapa Afrikas miljöer så mycket som möjligt. Det finns byggnader i staden Mombasa (i Kenya) som fått stå modell för de byggnader vi har här, säger parkarbetaren David.

I det som kallas Rafiki"s Planet Watch får man komma nära djuren.

Lisa och Andrew Smith och dottern Angelina, två år, från Alabama har kommit hit för att besöka temaparkerna.

- Vi har ett multi-pass och var på Magic Kingdom i går. Angelina tyckte Musse och Kalle Anka var lite läskiga, men när Askungen kom blev hon överlycklig, säger Lisa.

Angelina är i full färd med att försöka rykta ett får som vägrar stå still.

- Vi älskar Disney. Det är tredje gången vi är här, men jag tror det blir fler, säger Andrew innan han springer efter Angelina som nu är på väg att klättra in i lamadjurens hage.

I området Asia kan man se tigrar, tapirer, exotiska fåglar och gå en rundvandring i ett asiatiskt ruinlandskap. Den främsta attraktionen här är Kali River Rapids, en åktur där runda flottar åker ner för en vattenbana.

I Dinoland krälar barn i The Boneyard, en lekplats med konstgjorda dinosaurie-fossiler. Intill åks det karuseller och äts frusen banan doppad i choklad.

Men är det Disney så är det. I Camp Minnie-Mickey blir barnens (och vissa vuxnas) fantasi verklighet. Här finns Piff och Puff, Långben, Musse Pigg och Mimmi Pigg - redo att fotograferas, dela ut kramar och skriva autografer.

- Mimmi är min favorit. Hon är så snäll och söt och nu har jag hennes autograf, säger åttaåriga Karen Chen innan hon glatt springer vidare för att träffa Musse.

Förutom figurerna och föreställningen Festival of The Lion King har Camp Minnie-Mickey inte mycket mer att erbjuda.

Dagen avrundas med en färgsprakande parad. Toner från filmer som Lejonkungen och Djungelboken blandas med välkända ansikten som Simba, Baloo, Kajsa Anka med flera. Det dansas och det sjungs.

En dag går fort på Animal Kingdom men är fullt tillräcklig för att få sin Disney-dos tillfredsställd.

Animal Kingdom - på en dag

Hanna Nilsson