Världens största lekplats

Alexander Ahlberg och Christoffer Arkhem satsar på en roll i ”Hajen VI”. På Universal studios känns det som om allt är möjligt…
RESA

Visst kan du åka till Florida för att sola och bada.

Här finns långa härliga sandstränder och sol året om.

Men du kan också åka hit för att ha barnsligt kul – i världens största och bästa nöjesparker.

Florida är ett perfekt resmål om du vill åka på semester med hela familjen. Stället är som gjort för barn - och det är kanske inte så konstigt.

Här bor nämligen världens barnsligaste människor. Kanske äter de krumelurpiller allihop, till frukostpannkakorna, för att behålla barnasinnet?

Ja, man kan tro det, och det av tre skäl.

Maten. Det måste vara barn, eller vuxna med barnslig smak, som har komponerat menyerna på restaurangerna. Här finns ingen nyttig råkost eller fullkornsbröd så långt ögat når. Nej, friterad, fet och söt ska maten vara, ju onyttigare desto godare. Och gärna en smaskig, färgglad, kalorifylld efterrätt därtill.

Skrytet. Florida vimlar verkligen av skyltar som talar om att restauranger och butiker är världsberömda för diverse saker (stora biffar, hemliga såsrecept, låga priser") Fast när de skryter om sina nöjesparker så har de faktiskt rätt.

Leklusten. Floridabor, stora som små, älskar sina nöjesparker. Många besöker gärna flera parker om året för att åka sig yra och lyckliga i berg-och-dalbanor och vattenrutschbanor. I köerna till de mest hisnande attraktionerna ser man ofta förväntansfulla pensionärer som verkar ha smitit från barnbarnen för att roa sig på egen hand.

Och vilka är det som rusar fram till Musse Pigg, när han på bästa filmstjärnemanér kommer till Magic kingdom i en flott bil? Jo, det är vuxna - inte barn - som trängs och vill ha Musses autograf. Faktum är att av de omkring 30 miljoner besökare som kommer till Disneyworld varje år är 80 procent vuxna, enligt statistiken.

Men även barnen har självklart kul i nöjesparkerna och det finns gott om parker att välja mellan, för alla smaker. De flesta ligger i Orlando, som brukar kallas världens största lekplats. Men även på Floridas västkust finns parker som är värda ett besök.

Vi har valt ut fem av de populäraste parkerna och betygsatt dem.

Helene Arkhem