”South Beach lever upp till sitt rykte”

Häng med på en helkväll till hetaste klubbarna i Miami

Foto: JOHAN SÖDERLUND, JUPITER och AP
Nattlivet i South Beach är hett och allra hetast längs Ocean Drive. Överst till vänster poolparty på The Clevelander, till höger hippa The Mansion.
RESA

Det är lätt att ha kul i Miami South Beach.

Här trängs partyfolket och fotomodellerna på nattklubbar, i barer och längs strandpromenaden Ocean Drive.

Men även svenska turister är bjudna på festen.

Richard Åhman från Växjö pluggar på universitet i USA.

– South Beach lever upp till sitt rykte, säger svenske studenten Richard Åhman, 23, som kommit hit för en veckas partajande.

Den klassiska bilden av Miami Beach är strandremsan Ocean Drive med sin långa rad av pastellfärgade art deco-hotell och vajande palmer.

Inte bara kändisar

Hit vallfärdar jetsettare, kändisar och fotomodeller utan att för den delen stänga ute vanligt folk och strömmarna av turister – inte minst från Sverige.

Richard Åhman från Växjö bor i USA och pluggar på universitetet i Duluth i norra USA. Nu är han på semester i Florida med sex svenska skolkamrater.

– Vi har legat på stranden hela dagarna och varit på klubbar på kvällarna. Det är det enda vi planerat att göra, och det har gått helt enligt planerna, säger han.

Börja på Delano

Trendiga Delano Hotel är en bra start för en helkväll i South Beach.

– Hey, nice hat, have a drink!

Jose, Nathalie och Juliette lever upp till myten om att amerikanare är lätta att få kontakt med. De dricker vodkadrinkar och planerar för kvällen. Det blir antingen The Mansion där rapparen Diddy spelar ikväll eller Cameo nightclub.

De hetaste ställena har vakter som gillar att skapa köer och tillämpa ”face control”. Men dyker du upp före klockan 23 så är det lätt att komma in.

Inträdena ligger på cirka 220 kronor och priserna i baren är som hemma i Sverige.

Inte bara lyx

Miami känns glassigt och lyxigt, men i taxin från Delano till nästa vattenhål får jag en annan bild.

– Livet är hårt här. Under den snygga ytan är det många som kämpar, säger taxichauffören Andy.

Många arbetar, likt Andy, hårt med en låg lön för att ha råd med skyhöga levnadskostnader i solparadiset.

Men det är inget som märks på utomhusklubben The Clevelander på Ocean Drive där jag blir avsläppt. Här dundrar musiken och folk dansar runt poolen som om det varken fanns en morgondag eller några bekymmer i denna världen.

Hög stämning på Santo

Det finns dock mindre hippa och lite mer prestigelösa ställen att gå till. Ett sådant är Santo. Restaurangen förvandlas till klubb på nätterna och denna kväll spelar ett liveband heta latinorytmer. Stämningen är hög bland den ganska unga publiken.

På gågatan utanför Santo sitter folk runt låga bord och röker vattenpipa och dricker pilsner. Precis här känns Miami riktigt folkligt och enkelt.

Avsluta med frukost

Dagen efter festen är det ingen dum ide att sluta cirkeln och återvända till Delano Hotel. Delano serverar en utmärkt frukost i trädgården för cirka 220 kronor. Då får du kaffe, juice, ägg, toast och perfekt krispiga bacon.

Det enda minuset är att man inte ser havet från hotellets terrass trots att det bara ligger ett stenkast bort. Men det gör inget. Stranden och vattnet finns kvar även efter frukost för den som vill börja dagen med ett dopp.

FAKTA

Bästa stoppen för en kul helkväll

1. Här börjar festen

Barhäng, lounge, restaurang och ett biljardbord. I lobbyn på superhippa Delano Hotel kan du ”komma som du är”. Ta en drink eller utmana någon av de äldre herrarna runt biljardbordet på ett parti.

Hotellets Rose Bar är en perfekt plats för att börja kvällen.

Adress: 1685 Collons Avenue.

www.delano-hotel.com

2. Hippast just nu

Miamis populäraste nattklubb heter The Mansion. Den utsågs till

”Miami’s hottest club” av Peoples Magazine tidigare i år och gästas

av kända dj:s och artister, som Diddy och Lindsay Lohan flera kvällar i veckan.

På nyårsafton är svenske Steve Angello huvudattraktionen.

Adress: 1235 Washington Avenue.

www.mansionmiami.com

3. Klassikern

The Clevelander är en av de mest legendariska utomhusklubbarna längs Ocean Drive. MTV satte stället på kartan för över tio år sedan och sedan dess har partyt kring Clevelanders swimmingpool inte avtagit en gnutta.

Adress: 1020 Ocean Drive.

www.clevelander.com

4. Rädda kvällen

Cameo är en stor nattklubb i två plan med liveuppträdanden flera kvällar i veckan. Om du inte lyckas ta dig in på The Mansion så är Cameo det bästa alternativet.

Adress: 1445 Washington Avenue.

www.cameomiami.com

5. Folkligast

Santo Restaurant, eller Santo Lounge. Stället har en ung publik och livemusik flera kvällar i veckan. Här gäller rock och latinorytmer snarare än elektronisk musik. Folkligt och enkelt.

Adress: 430 Lincoln Road.

www.santomiamibeach.com

2 bra botips

Det finns många typer av boende att välja bland i Miami South Beach. Finast är det vid stranden – men du får betala flera tusenlappar per natt, trots att den utlovade sjöutsikten kan vara helt skymd av palmer och hustak.

Trendigt designhotell

Ett trendigt och snyggt designhotell som håller vad det lovar är Sagamore. Havsvy, takterrass och pool från 3000 kr natten.

Adress: 1671 Collins Avenue.

www.sagamorehotel.com

Billigt hostel

Miami Beach International Travellers Hostel är ett billigt alternativ. Dubbelrum från 400 kr natten. Ett plus är att de boende får vip-biljetter till vissa klubbar. Bland annat The Mansion och Cameo.

Adress: 236 9th Street.

www.hostelmiamibeach.com

Åka hit

Ingen charter och inga direktflyg från Sverige. Reguljärflyg oftast från cirka 5000 kr t/r.

Sök flyg i Destinations bokningstjänst

Resguide till Miami!

ARTIKELN HANDLAR OM