Jul i New York bättre än på bio

Här hittar du de klassiska julscenerna du sett på film

RESA

NEW YORK

Filmbilderna ljuger inte.

Julen i New York är lika fantastisk som på bio.

Och även om du inte hinner dit i år så kommer det fler jular.

Julgranen framför Rockefeller Center är 27 meter hög och 13 meter bred.

Skridskoåkarna glider över isen. Varje fönster och fasad har en krans, en ljusslinga eller en fantasieggande prydnad. Barnkörer sjunger i gathörnen.

Julklassiker hörs i varuhusens hissar: "I"m dreaming of a white christmas", "Joy to the world"!

Hela stan blänker, glittrar, glimrar, blinkar. New York, stan som aldrig sover, lägger vid jultid ytterligare miljoner ljus till sin skrud och tycks vilja tävla med själva himlavalvet.

Jo, det är precis som på film. Som när Meryl Streep möter Robert De Niro under julruschen i "Falling in Love", som "När Harry mötte Sally", Woody Allens "Hannah och hennes systrar" och gamla tårdryparen "Love Story". Precis så. Fast ännu mer.

Staden bär julkostym

Empire State Building skiner i rött och grönt. Cartier-huset på 52:a gatan och Femte avenyn har förvandlats till ett jättepaket med gigantisk röd rosett. På 57:e gatan och Femte avenyn hänger en bländande jättesnöflinga. Framför kontorsskraporna vid Rockefeller Center finns julgranskulor stora som bilar. Vinterkala träd har klätts med vita ljus som elegant avtecknar grenarnas silhuetter mot decembernatten. Stans många kyrkor bär julkostym och oavsett tiden på dygnet tycks en julkör repetera någonstans.

Makalöst vackert

Vid jul är New York mer romantiskt, förföriskt, glittrigt, färggrant, trångt och försett med ett mer överväldigande utbud av varor, shower, upplevelser än någon annan stad i världen. En del är makalöst vackert, annat lustfyllt pråligt.

Överdådet som gör New York så härligt vid jul kan också bli för mycket: den stundom ofattbara trängseln framför populära julmål och horderna av shoppinglystna.

Men kommersens huvudstad har gott om oaser och det är lätt att hitta julens andliga rötter bland de världsliga frestelserna.

Har du ännu inte varit i New York under julsäsongen har du inte missat ett dugg - du har det allra bästa kvar!

Pina Nilson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM