Shoppa loss i New York

Passa på – nu är den svenska kronan stark

1 av 3 | Foto: Foto: THOMAS NILSSON
New York Dennis Arvidsson och Jenny Jonsson från Göteborg har fattat galoppen och har shoppat loss i New York. När både dollarn och pundet är billigt är det lätt att bli lite köpgalen.
RESA

LONDON/NEW YORK. Shoppingtokiga svenskar invaderar just nu London och New York.

Både pundet och dollarn har sjunkit kraftigt i värde.

– Elektronik och kläder kostar ju ungefär hälften här mot hemma, säger Dennis Arvidsson och Jenny Jonsson på besök i New York.

På Londons shoppinggata Oxford Street släpar svenskar på kassar fulla med kläder.

– Det är så kul att kunna handla saker här som ingen annan har hemma. För första gången på länge känner man att man får mer för pengarna här än i Sverige, säger Jennifer Ellinge som rest till London med sin man och två andra par från Borås.

Men de handlar inte bara åt sig själva.

– Nu när det är så billigt att handla blir det lite dyrare julklappar till dem där hemma.

Rea hela tiden

Elektronikvaror, barnkläder och böcker är billigare i Storbritannien än i Sverige, nu när pundet ligger på runt 11,50 kronor.

Den ekonomiska krisen har också gjort att flera butiker har reor hela tiden.

Dollarkursen pendlar mellan 6.80 och 7 kronor. Då är det plötsligt förhållandevis billigt åka till, och vara i, världens huvudstad New York.

Vi ställer oss i vimlet vid Times Square och på mindre än en timme blir vi påsprungna av nio landsmän och missar ytterligare ett tjog som inte vill stanna.

Kristoffer och Annelie Lundberg från Stockholm har åkt hit för att tioårige sonen Alexander, som redan i unga år utvecklat intresse för arkitektur, vill se skyskrapor.

– Men det är ju för att dollarn kostar som den kostar vi valt att åka hit och det är klart att man handlar lite också, förklarar de.

Återhämtning

Det finns inte mycket som talar för att pundet och dollarn blir särskilt mycket dyrare i år, enligt Johan Javeus som är valutaanalytiker på SEB.

Men:

– Vi tror att det håller på att bottna ut nu ungefär. Ett helt år framåt tror vi att både pundet och dollarn har återhämtat sig en hel del, säger han.

FAKTA

SHOPPA HÄR...

... om du är i London

Cos

(124-126 Kensington High Street. t-bana: High Street Kensington)

Det här är faktiskt en svensk kedja som av någon outgrundlig anledning inte finns Sverige än. Den ägs av H & M och konceptet är stilrent och klassiskt med en modern touch, en hel del kläder skulle platsa i tv-serien ”Mad Men”. Här finns herr- och damkläder och ett litet utbud av barnkläder.

Absolute Vintage

(15 Hanbury Street?, Spitalfields. t-bana: ­Liverpowol Station)

Framröstad till Londons bästa vintage­butik 2008 av InStyle Magazine. Stället är packat med secondhand-kläder men det bästa är skoavdelningen som bjuder på härliga gamla läderskor, stövlar, sandaler och överdådiga festskor. Till överkomliga priser.

Waterstone’s

(203-205 Piccadilly. t-bana: Picadilly Circus)

Europas största bokaffär med 13 000 hyllmeter böcker. Osäker på vad du ska köpa? På femte våningen finns det en trevlig cocktailbar och kafé med fantastisk utsikt över London mot Big Ben. Du får ta med dig vilka böcker du vill från affären och provläsa där.

... om du är i New York:

K & G Super Fashion Store

(Hörnet Lexington Avenue/42:a gatan)

En gubbig herrekipering som garanterat inte renderas jubel i mer nogräknade modebloggar. Men om man nu råkar vara just gubbe kan man i den här oceanen till butik fynda i synnerligen billiga och helt okej kostymer, kavajer, skjortor och slipsar.

J & R Electronics

(23 Park Row, nära Ground Zero på södra Manhattan)

För en svensk är elektronik billigt också när dollarn kostar runt tio kronor. Just nu känns det som man rånar butikerna. I den här hangaren händer det att tekniknördar börjar gråta av glädje.

Barnes & Nobles

(Södra änden av Union Square)

Amerikanska bokhandlar av den här palatsartade sorten är en underbart trivsamma sociala inrättningar med rent chockerande utbud och generösa regler för gratisläsning. Sedan skivaffärerna försvann är det här man köper cd- och dvd-skivor också. Om man nu är så gammal att man vill det...