Partyfolket flockas kring köttdiskarna

I New York är slaktar- kvarteren hetast just nu

Foto: NINA JAKOBSON
För 100 år sen fanns det cirka 250 slakthus i området, nu är det 30 kvar.
RESA

New Yorks hippa invånare letar ständigt efter nya områden att upptäcka.

För några år sedan var det Nolita som gällde.

Nu riktas trendsättarnas ögon mot The Meatpacking district.

Foto: Martina Huber
På franska restaurangen och baren Pastis är det fullt och full rulle. Lika bra att köpa med sig två drinkar från baren direkt…

Det luktar köttdisk och gammal hundandedräkt. Lastbilar mullrar förbi. Det går inte att ta miste på vad de fraktar. Meat, beef, lamb, veal och en och annan bild på en kossa talar sitt tydliga språk.

Det här är The Meatpacking district, området som för tillfället kallas New Yorks hetaste och trendigaste.

Flådda djurkroppar

Precis där Chelsea övergår till att vara West Village är trottoarerna liksom geggiga och det beror nog inte bara på regnet. Utanför mörka lagerbyggnader finns rader med stora krokar. Tidigt på morgnarna hängs flådda djurkroppar upp här och vad som verkligen klibbar under fötterna vill jag helst inte tänka på.

Män i rockar som är häpnadsväckande vita står i klungor utanför köttbyggnaderna. De pratar, någon röker och kanske är det dags för dem att gå hem eftersom klockan övergått i eftermiddag.

250 slakthus

För sådär 100 år sedan fanns här 250 slakthus och andra kötthanterare. En stor del av USA:s köttproduktion var förlagd hit och det var härifrån New Yorks restauranger tacksamt tog emot sina biffar.

I dag finns 30 av kötthanterarna kvar.

The Meatpacking district börjar någonstans vid 9th avenue och West 14th street och sträcker sig ett kvarter västerut och tre söderut.

Kött & konst

Husen är låga industribyggnader i mörkt tegel, gatorna breda och trottoarerna består av något som amerikanerna själva kallar kullersten, men som med svenska mått snarare är mindre gatstenar.

Mitt i den sötaktiga lukten, bland köttbilarna och männen i vita rockar kommer plötsligt ett gäng unga, snygga människor i smarta kläder och dagens fynd i glassiga påsar.

De har köpt fiffiga köksprylar på danska Bodums stora affär, dyra designerkläder från Alexander McQueen och tjusiga skor hos Jeffrey.

Förmodligen har de ätit brunch på franska bistron Pastis och kanske kollat in konst på något av kvarterets många gallerier.

Överallt ploppar nya ställen upp, det byggs och hippas till mitt i allt detta kött, kött, kött. Tjusiga skyltar hängs upp, styckningsmaskinerna får lämna plats för väl stylade butikslokaler.

Bevaras?

Nu höjs röster för att kvarteret ska k-märkas.

Men trendtrycket får hyrorna att skjuta i höjden och kötthanterarna har redan börjat flytta ut i förorterna.

Så kanske blir The Meatpacking district bara ytterligare ett hippt kvarter med exotiskt klingande namn utan täckning.

5 saker att göra i Meatpacking district

Nina Jakobson

ARTIKELN HANDLAR OM