Tee-time på Manhattan

Underhåll din golfsving mitt i New York

RESA

Golf utomlands behöver inte spelas i Thailand, Spanien och Portugal.

Du kan faktiskt underhålla svingen på Manhattan i New York.

Foto: JOHAN GUNSÉUS
Vill du testa nya golfklubban beger du dig ut till pier 59 vid Hudson river och bokar plats i ett bås. För cirka 135 kronor får du slå i väg 60 bollar.

Det går faktiskt att spela golf mitt i megastaden New York

Det är en ombyggd pir från sekelskiftet som nu fungerar som driving-range för golfbitna i New York. Piren är inhägnad med nät - men det hjälper inte alltid.

- Kan du slå bollen 270 meter så kan du slå ut den i Hudsonfloden. Tiger Woods skulle göra det varje dag, säger Gil Boggs, en av instruktörerna på Chelsea piers.

- Det har väl hänt några gånger att bollar gått över nätet och träffat båtar som gått nära. Men det var ett tag sedan, jag tror de håller ut lite när de passerar här.

Chelsea piers, pir 59, byggdes för mer än 100 år sedan. Då var det kajplats för de fartyg som transporterade tolv miljoner européer och asiater till USA.

Chelsea piers är också närmaste granne med den kajplats där Titanic skulle ha lagt till i april 1912 om hon kommit så långt. Just den piren vill ingen ha"

Men de andra pirerna har fått nytt liv sedan båtarna slutade gå: här ryms konferenslokaler, restauranger och helikopterplattor. Chelsea Piers på 23:e gatan är egentligen fyra pirer.

Här finns bland annat gym, hockeyrinkar för både skridskor och inlines samt en simhall. Och golfanläggningen, med 52 utslagsplatser på fyra våningar. 100 miljoner dollar kostade kalaset när det byggdes 1995.

- Vi har över fyra miljoner besökare varje år och många som spelar hos oss är turister, berättar Gil Boggs och tilllägger:

- Särskilt japaner, de älskar golf.

Alla som vill kan komma hit och

spela.

- Blir det fullt får man ett könummer. I juni är det högtryck, då börjar folk köa runt fem på morgnarna. Men ofta slipper man vänta, säger Gil Boggs.

Dyrast är det när New York-borna är lediga under kvällar och helger. Andra tider är det billigare. Det är också mindre tryck på vintern trots att utslagsplatserna har infravärme.

Genom anläggningen cirkulerar 60 000 bollar i ett slags evigt kretslopp.

- Det är förbjudet att sikta på Bob i traktorn som samlar in bollarna, men vi har en känsla av att många struntar i det. Han blir träffad lite väl ofta, säger Gil.

Förutom utslagsplatserna finns möjlighet att träna sandbunker- eller greenspel. Där finns till exempel 500 kvadratmeter puttingzoner.

Det går även att hyra privatinstruktörer även om kostnaden då skenar i väg. Du får då din sving videofilmad från olika vinklar. De visar den i slow-motion och stoppar för att mäta vinklar på armar och klubba. Man kan också lägga filmen av sin sving intill en film av Tiger Woods och få en stillbildsutskrift för kylskåpet"

Bara som en påminnelse om hur långt man har kvar.

Fakta: Chelsea Piers

5 riktiga 18-hålsbanor i N.Y.

Anders Boström ([email protected])