Manhattan runt på 13 restauranger

Foto: PONTUS HÖÖK
Mandy och Paul Yodes njuter av en chokladpizza på restaurangen Max Brenner som serverar chokladbaserade maträtter. ”Jag älskar det! Har faktiskt ­aldrig smakat på nåt liknande”, säger Mandy.
RESA

Här är New Yorks smaskigaste adresserr

Det är svårt att lista ”de trendigaste” ­restaurangerna i New York. Det skulle hinna bli ­in­aktuellt innan du ens hunnit läsa klart.

Här är i stället tretton kul och framåt ställen vi gillar – både för stämningen och käket.

(siffrorna inom parentes efter krogarnas namn avser deras placering i kartan)

Vento.

FÖR TRENDNISSAR

Vento (1)

675 Hudson St

(Varmrätter 125 kr)

En myllrande, ofta väldigt myllrande, italienare i Meat packing district. Modern påhittig meny med betydligt mer än pizza och pasta. Var beredd på att vänta, men det finns mycket att titta på under tiden. Schyst uteservering (runt ett mycket smalt hus) när vädret tillåter.

WD–50 (1)

50 Clinton St

(Varmrätter cirka 180 kr, avsmakningsmeny 700 kr)

Relaxad, kul inredning och trevlig personal, men maten är minst sagt annorlunda. I köket härskar Wylie Dufresne (det är han som är ­WD) – en av USA:s mer påhittiga kockar. Här kan du få pizza i form av små kulor, friterad majonnäs eller en knop av gåslever-snören. Hög fnissfaktor mer än superdupergott.

Buddakahn (3)

75 Ninth Ave

(Varmrätter 160 kr)

Sugen på asiatiskt? I dessa ­fantastiska och kritikerhyllade lokaler vankas uppiffade variationer på kinesiska/­japanska/sydostasiatiska teman. Det finns flera asiater som når betydligt högre kulinariska nivåer, men där är priserna å andra sidan också svindlande. Här kan du komma riktigt billigt undan om du väljer att beställa en ris- eller nudelrätt.

Republic (4)

37 Union Square West

(Varmrätt 50 kr)

Nudlar på längden och tvären. Asiatiskt, billigt och snabbt. Toppställe för en snabb påfyllning utan snabbmatsångest. Redan mätt? Ta något gott i baren och kolla på hippa new yorkers som trängs och sörplar kring ­långborden.

Coffee Shop (5)

29 Union Square West

(Varmrätt 70 kr)

Snabb service, kanonmat, värsta vinlistan? Nej, nej, nej, inte här. Jack Nicholson och andra som bor i grann­skapet har också slutat gå hit, så det finns egentligen inget som talar för ett besök. Utom för den lilla detaljen att alla som serverar är – eller kommer att bli – ­foto­modeller.

Alltså stället för dig som fascineras av oändligt långsamma, men fantastiskt vackra ungdomar som inte vet att man häller från höger. Ta en drink, men ät någon annanstans. (Och med lite tur kan Jack spottas någon fredag när det är bondens marknad på torget utanför.)

FÖR SHOPAHOLICS

BLT Burgers (6)

470 Sixth Ave

(Hamburgare 65 kr)

Kvalitetsburgare, milkshakes och annat som förgyller en paus i din sightseeing eller shopping. Snygg diner-inredning. Del av fransmannen Laurent Tourondels krogimperium. BLT Market på 1430 Sixth Ave är en annan pärla men med brasseriestuk.

E.U. (7)

235 E 4th

(Varmrätter 130 kr)

Som namnet antyder, en pytti­panna med europeiska ingredienser, dock garnerad med en och annan US ­burger. Inte bara för hemlängtare från den gamla världen. Käket är bra och priserna rimliga.

Chipotle (8)

304 W 34th St, en av tio ­restauranger

(Burrito, tacochips och guacamole 50 kr)

Den här Mc Donald’s-ägda texmex-kedjan finns över hela USA, och tio av restaurangerna ligger i New York. De serverar eko-schysta kycklingar och grisar och det gillar vi. Dessutom smakar det fräscht och gott. Schyst snabbmat.

Pop Burgers (9)

60 9th Avenue och 14E 58th St

(Fyra miniburgare 75 kr)

Kul hamburgerhak med fyra gulliga mini-burgare som ­specialare. Här serveras också andra rätter som krabbkakor, caesarsallad med kyckling och filet mignon. Lite dyrare, men också lite godare käk, och en bra bit snitsigare än andra hak snäppet över snabbmatskedjorna. Öppet till fyra på morgonkvisten.

FÖR VÄLLUSTINGAR

Gramercy Tavern (10)

42 E 20th St

(Trerätters meny 500 kr)

Trivsamt ställe med mycket grönt och fisk på den fasta trerättersmenyn, trots att det är amerikansk matlagning som bjuds. Prisbelönte köksmästaren Michael Anthony har länge lagat ekologiskt och väljer närproducerade råvaror i säsong. Lantligt rustik miljö med mycket konst och dekorationer. Mysigt!

Vald till New Yorks bästa restaurang av krogguiden Zagats läsare 2003, 2005, 2006 och 2007.

Old Home­stead Steak House (11)

56 Ninth Avenue

(Varmrätt 190 kr)

En institution som legat på samma adress i Meat packing district sedan 1868. Här äter man biffar och sörplar New York-atmosfär. Det ser ut som en turistfälla, men här serveras äkta merikanskt restaurangkäk – inte ett smack nyskapande – men väldigt gott. Gammalt som gatan? Javisst, men en del hak blir aldrig otrendiga.

Chokladpizza på Max Brenner.

Oliva (12)

161 E Houston St

(Tapas 50–60 kr, varmrätter 120 kr)

Framröstad som bästa första-dejten-ställe 2008, men känns mer som ett röjigt partyhak än intimt drivhus för romantik. Baskiska tapas möter centralamerikanska drinkar och musik plus ett väldigt gott humör i baren.

Max Brenner (13)

841 Broadway

(Efterrätter runt 75 kr)

En dessertrestaurang där du kan njuta av chokladbaserade maträtter. Vad sägs om en chokladpizza med fyllning av Nutella och marsh­mallows?